IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко опасна може да бъде финансовата неграмотност?

Едва 1 от 10 домакинства би потърсило допълнителен източник на доходи, за да покрие извънреден разход, твърди експерт

11:14 | 29.06.17 г. 27
Колко опасна може да бъде финансовата неграмотност?

Финансовата уязвимост измерва до каква степен домакинствата могат да посрещат различни видове финансови шокове. Такива шокове могат да бъдат например намаления на доходите, увеличение на разходите, както и непредвидени харчове. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Джеймс Йоловски от организацията Junior Achievement Bulgaria, която работи в областта на икономическото образование.

Според Иван Бешев от застрахователната компания MetLife Bulgaria, който също бе гост в студиото, в България има абсолютен дефицит на изследвания, посветени на финансовата уязвимост на българските домакинства.

„Говорим за стрес тестове на банки, но не говорим за стрес тестове на личния бюджет. Това се опитахме да направим и то няма аналог на българския пазар. Причината е очевадна – домакинствата са реален участник в икономиката“, каза Бешев.

Подобни проучвания има в САЩ и Западна Европа, добави Йоловски. „На база на осъществените изследвания изградихме един въпросник, в който имахме различни модули – демографски, свързани с финансовата уязвимост.

Специално внимание обърнахме на финансовата грамотност“, разказа той. 

Колкото по-висока е финансовата грамотност, толкова по-ниска е финансовата уязвимост, посочи Бешев.

Според Джеймс Йоловски в България съществува една заблуда сред домакинствата, че финансовата им грамотност не е чак толкова ниска. Всъщност 2/3 от анкетираните определят нивото си на финансова грамотност като средно или високо, но се оказва, че те не използват основни базови инструменти, за да управляват личните си финанси, нито да планират бюджетите си или да ги защитят, уточни експертът.

Според него 40% от домакинствата, които определят финансовата си грамотност като средна или висока, не изготвят бюджет. „4 от 5 домакинства пък не използват активно интернет банкиране. Едва 1 от 10 домакинства би потърсило допълнителен източник на доходи, за да покрие извънреден разход“, представи част от изводите на проведеното проучване Йоловски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 27 rate down comment 1
Ironhorse
преди 6 години
Масово българите са неграмотни ..., не само финансово.Какво искате от душици повтарящи матрата: "Заем се връща, наем не", при следните безспорни факти:1. Пълна глупост е да купуваш жилище при спадащо население, и реален спад в цените на НИ. Говоря масово, сигурно има изклчение, но не говорим за тях.2. Пълна глупост е да си слагаш каишка на врата, когато си 25-30 годишен, когато светът се променя наистина с бесни темпове. Толкова бесни, че работата, кото си работил преди 10 години, няма нищо общо след този период.3. Банката ти предлага опцията да "познаеш бъдещето", т.е. да си изплатиш кредита след 20-30 години, но тя самата реално си прави СЕГА и на момента обезпечение по отпуснатият кредит. Т.е. платиш или не, банката си взима парите.3. Когати закупиш НИ на цена от 500 евро кв.м и сложиш лихвата за 20-30 години, се получава цена на кв.м от 1000 евро. Това е идиотска цена, платима само от ***.4. В животът си човек се нуждае от различно жилище, когато е младр/родилел/стар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 4
Dies Irae
преди 6 години
Под допълнителен доход се има на предвид инвестиция - в имот, в акции, облигации, или други източници на малки, но постоянни доходи (в България малцина са хората който имат капитала за големи вложения) Но, че в училище трябва да има предмет базово финансово образование това е ясно на всички само не и на министерството на образованието. Като се възпитат хората, че кредита е нещо което се ползва само за здраве, започване на бизнес или инвестиране в домът (взимане на по висок енергиен клас ел. уред или изолация, все неща който ще намалят разходите и един вид са инвестиция която се изплаща) хората все няма да имат. Да рефинансираш кредит който въобще не е трябвало да теглиш с друг по скъп и да си мислиш, че вече всичко е ок е грешно. Много хора в България имат кредити изтеглени за нещо което няма възвращаемост и не могат да ги изплатят обратно и затова теглят нови и нови кредити докато дойде момента в който всичко ще им се изземе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 1
pinoccio
преди 6 години
Интересно е понятието "интернет банкиране". Когато едно българско средностатистическо домакинство се опита да покрие разходите за месеца, в края на този месец то започва да търси допълнителни пари от тук и от там. Търси ги не по интернет, а по познати, роднини и приятели. Интернет тук е само за постване на снимки от Халкидики, за което средностатистическото семейство е взело пари назаем от "бързи кредити". Този заем после пак го банкира от познати, роднини и приятели. Колкото до търсене на допълнителна работа, това е мантрата на работодателите, които чакат някой да им дойде за 500 лева месечно или ако работи на часове, възнаграждението отива на няма и 100-200 лева. Със 100-200 лева семейството би си осигурило три пъти да отиде в мола на кино на пълна програма - с пуканки, кола, нещо от Кентъки и зяпане в летните рокли на продавач-консултантките. Нещата се връзват колкото динозавър с каишка за разходка в докторската градина. То не остана и на кого да ги разправят тия работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
... некои орица у Варна могат да те посъветват по тоя въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
СоКоЛоВвВ
преди 6 години
ОПАСНА МОЖЕ ДА БЪДЕ В МАЛКА ОТВОРЕНА ИКОНОМИКА ПЪЛНА С ОЛИГОПОЛИ И МОНОПОЛИ ДОРИ И ПРЕСТЪПНИТЕ ИМ КАНАЛИ ПРЕЗ ГРАНИЦА !! ОТ ТОВА ГОРЕ СЛЕДВА , ЧЕ ЯВНО ИМА БАНКОВ КАРТЕЛ ,КОИТО ЯВНО НЕ ИСКА ЕВРОТО , ПО ОБЯСНИМИ ПРИЧИНИ , ИМА И РАЗВИВАЩ СЕ КАПИТАЛОВ ПАЗАР НА КОЙТО ИНФОРМАЦИЯТА ТЕЧЕ , ОТ МАЖО КЪМ СВЪРЗАНИ ЛИЦА , НО НЕ И НАДОЛУ КЪМ АКЦИОНЕРИ И ДРЕБНИ ТАКИВА , НЯМА ЕДИННА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЗА ТОВА И НЯМА И ДА ИМА!?? НЯМА КАК ДА НЕ Е ОПАСНА СРЕДАТА ,СЛЕД КАТО В ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ПОСРЕДНИЦИ РАБОТЯТ ХОРА СТАЖАНТИ НА ПО 150 ЛВ МЕСЕЧНИ ЗАПЛАТИ ПО НЯКОЛКО ГОДИНИ ,ЩОТО ВЕЧЕ ДРУГИ ДЛЪЖНОСТИ ДАЖЕ НЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ !!? ТЕ САМИТЕ ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ПОСРЕДНИЦИ РАБОТЯТ С ГРАЖДАНКИ ДОГОВОРИ !? ВЪОБЩЕ НЯМА КАПИТАЛОВ ПАЗАР В БЪЛГАРИЯ И НЯМА ДА ИМА , ЩОТО ВСИЧКИТЕ СА МАФИЯ И ОБВЪРЗАНИ КАТО СВИНСКИ ЧЕРВА !??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 2
Sakamano
преди 6 години
В училище преподават всякакви глупocти, които никога няма да ти потрябват, а финансова грамотност, основи на счетоводството, които са жизнено важни, човек явно трябва да учи от собствен опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още