IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осем търговски камари настояват за ефективна съдебна реформа

Липсата на безпристрастен и ефективен съд и прокуратура е една от най-съществените бариери пред икономическия растеж, твърди бизнесът

14:19 | 29.06.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Американска търговска камара в България</em></p>

Снимка: Американска търговска камара в България

Осем търговски камари, чиито членове произвеждат около 70% от брутния вътрешен продукт на страната, изпратиха становище до българските институции с настояване за провеждане на ефективна съдебна реформа по препоръките на Европейската комисия.

Писмото е подписано от Американската търговска камара, Британско-българската бизнес асоциация, Канадско-българската бизнес мрежа, Advantage Austria София, Българо-швейцарската търговска камара, Конфининдустрия България, Френско-българската търговска и индустриална камара и Норвежко-българската бизнес група.

Не са достатъчни добри макроикономически показатели

Представителите на търговските камари, в които членуват не само чуждестранни, но и много български компании, настояват за широк обществен диалог, на който да се чуе гласа на бизнеса за правосъдната реформа.

„Убедени сме, че липсата на безпристрастен и ефективен съд и прокуратура безспорно се явява една от най-съществените бариери пред икономическия растеж в България и привличането на чуждестранни инвестиции и български предприемачи“, пише в становището на търговските камари.

Според тях макроикономическите показатели на страната са добри – плоският данък, конкурентните възнаграждения, но преди тях инвеститорите проучват политическия климат и правосъдната система, които обаче отблъскват чуждите компании, защото не създават правна сигурност.

Липсва върховенство на закона

По думите на вицепрезидента на Американската търговска камара в България Венислав Йотов при срещите с инвеститорите всички посочват една и съща пречка, която ги възпира да вложат парите си в бизнес начинания в България и това е неспазването на върховенството на закона, както и високите нива на корупция.

Той даде и пример за бягство на американски инвеститор, който работи в областта на санитарното оборудване. След проведени четири срещи в последната половин година с представители на компанията за медицински изделия, която проучва къде да разшири бизнеса си, предприемачите в крайна сметка избират Литва пред България.

Алекс Нестор, вицепрезидент за България и Европа на Канадско-българска бизнес мрежа, посочи, че чуждестранните инвестиции от години стоят на едно ниво и не се повишават, като причина за това са корупцията и липсата на върховенство на закона.

“След финансовата криза преките чуждестранни инвестиции  са паднали на ниво около 1,2 – 1,3 млрд евро на година, докато преди нея се влагаха около 7-8 млрд. евро годишно, въпреки че 60% от тях бяха в неустойчиви сектори като строителството", заяви той. "Убедени сме, че ако се направи реформа в съдебната система, доверието на инвеститорите в България ще се върне".

Той е на мнение, че изключението с IT сектора се дължи на факта, че “там не се минава през специален разрешителен режим”.

“Подписват се договори с компания от Силициевата долина и не се занимават с институции и разрешителни режими”, поясни Нестор.

Той е категоричен, че властимащите трябва да направят усилие, за да променят инвестиционния климат в страната, а посланията на бизнеса да излязат в публичното пространство.

Трудностите, които чуждите компании срещат у нас, важат със същата сила и за българския бизнес, убедени са представителите на търговските сдружения.

Те изразиха готовност да съдействат на институциите за довеждане на съдебната реформа докрай, защото тя е ключова за съживяването на българската икономика и благоденствието на страната.

Независимост, но прозрачна работа и отчетност 

В писмото си до президента, премиера, председателя на парламента, ресорния вицепремиер, правосъдния министър, представителството на Европейската комисия в страната, правната комисия към Народното събрание, главния прокурор и председателя на Върховния касационен съд, те настояват за гарантиране на независимостта на съдебната власт и прозрачност и отчетност на работата на прокуратурата.

Прокуратурата не трябва да има роля за кариерното развитие на съдиите и организацията на съдилищата, съдилищата трябва да се отърсят от влиянието на бизнеса и политиците, както и от зависимостта си от членовете на Висшия съдебен съвет, избрани от прокурорската квота, препоръчват представителите на бизнес организациите.

Те подкрепят независимостта на прокуратурата, но при прозрачна работа и отчетност.

Представителите на бизнеса настояват Наказателно-процесуалният и Наказателният кодекс да бъдат осъвременени, като на прокуратурата да бъдат предоставени по-широки правомощия, но и вменена отговорност.

"Това безспорно е необходима предпоставка за успешното наказателно преследване  на престъпни деяния, свързани с разследването на измами, корупция и случаи на саморазправа с бизнеси, особено при злоупотреби с Търговския регистър", смятат те.

Търговските камари се застъпват за електронното правосъдие и модернизация на правното образование, които са част от съдебната реформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Ми освен бай *** сам да се арестува друго не му остава ако трябва да ги послуша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още