IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон иска да превърне Франция в рай за стартъпите

Той настоява за въвеждането на специални визи, улесняващи наемането на чуждестранни технологични специалисти

20:58 | 29.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Еманюел Макрон иска Франция да се превърне в страна на стартъпите, не просто на френските основатели. Ето защо новоизбраният държавен глава говори за въвеждането на нова технологична виза, която има за цел да улесни бързо развиващите се компании да наемат чуждестранни таланти, а предприемачите да се насочват към Франция, пише Quartz.

Франция традиционно не е позната като място, на което лесно се прави бизнес, но този ход се противопоставя на по-приятелски настроени към бизнеса държави като САЩ и Великобритания, които променят своите имиграционни политики по начини, по които могат да отблъснат предприемачите.

Френският процес изглежда “значително” по-прост от този в САЩ, които нямат специални визи за технологичните работници, твърди Кристи де Пена, старши съветник по имиграцията в Niskanen Center.

Американската H-1B виза е тромава и ограничена до 85 хил. места годишно. Освен това има признаци, че чуждестранните работници не се чувстват достатъчно добре дошли в САЩ, тъй като броят на кандидатите тази година е спаднал под 200 хил. от 236 хил. през 2016 г. Правилото за международните предприемачи е създадено, за да помага на американските стартъпи, като създава една специална категория визи, но  беше отложено за март 2018 г.

Когато САЩ препятства потока от висококвалифицирани предприемачи, други страни се опитват да ги привлекат. Канада вече прави това чрез специална ускорена програма за наемане на чуждестранни работници, твърди Томина Уотсън, адвокат в Watson Immigration Law в Сиатъл.

Междувременно Във Великобритания вече измина година от вота за напускане на Европейския съюз (ЕС), а бъдещите права на европейските имигранти след Brexit все още не са уточнени. Близо половината от висококвалифицираните работници във Великобритания, идващи от други страни в ЕС, обмислят да я напуснат в следващите пет години, сочи проучване на Deloitte.

И все пак страната има значителна преднина в сравнение с други европейски центрове по отношение на набирането на капитали. Последното е съществен фактор за създателите на стартъпи.

Разбира се, нужно е много повече от добър визов режим, за да се създаде една технологична сила. Учебните институции на световно ниво и лесният достъп до финансиране също са ключови, а САЩ и Великобритания са доста пред останалите по тези показатели.

Франция пък има репутацията си на държава с тежка бюрокрация и враждебно отношение към бизнеса - нещо, с което Макрон се бори. Най-големият кампус за стартъпи в света, известен като Station F, тъкмо отвори врати в Париж, а това е друг важен израз на бъдещите намерения.

Следващите години ще тестват визията на Макрон за хъб за стартиращи компании. Ще видим и каква роля ще изиграят политиките на "Америка на първо място” на Доналд Тръмп, както и антиимигрантското лоби във Великобритания след Brexit. В крайна сметка те може и да помогнат на Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
888
преди 6 години
Сега ще направи и Париж тех парк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Прекрасна идея.Остава да се осъществи така, че да бъде и ефективна.Българските мутри назначени за политици още много има да се учат стига да притежават нещо, което да ги направи способни да учат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още