IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото е напът да запише най-доброто си тримесечие от близо 7 години

Тази седмица европейската валута записа най-доброто си представяне от май 2016 г.

10:43 | 30.06.17 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Еврото се търгува близо до 14-месечен връх в петък и е напът да запише най-доброто си тримесечие от близо 7 години, тласнато от нарастващите очаквания Европейската централна банка (ЕЦБ) да намали своите монетарни стимули, съобщи Ройтерс.

Еврото поскъпна бързо след речта на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги в началото на седмицата, която засили очакванията за намаляване на стимулите на банката още през септември.

В допълнение коментарите на гуверньора на Английската централна банка Марк Карни в сряда повишиха очакванията за увеличение на лихвените проценти от централните банки на Англия и Канада, което оказа натиск върху щатския долар. 

„Очевидно е, че има промяна. Наистина изглежда, че тук има координирани усилия сред централните банки на Г-10“, коментира Стивън Иннес, ръководител на търговията в Азиатско-тихоокеанския регион в Oanda Corporation в Сингапур.

Еврото последно се търгуваше на ниво от 1,1441 долара, като се придържаше към върха от 1,1445 долара за тази седмица, най-доброто му ниво от май 2016 г.

През тримесечието април-юни еврото се покачи със 7,4%, което го поставя напът за най-доброто тримесечие от юли-септември 2010 г.

В същото време доларовият индекс се понижи до 9-месечно дъно спрямо кошницата от валути до 95,470 пункта в петък.

Инвеститорите избягват щатската валута на фона на признаците, че икономиката на страната се забавя, a политически пречки предизвикват съмнения за дневния ред на реформата на президента Доналд Тръмп. 

"Докато Федералният резерв продължава да затяга политиката по сравнително предвидим начин, скорошната промяна в реториката от други централни банки, като ЕЦБ, АЦБ и Канадската централна банка, са изненада за мнозина и доведоха до преоценка на съответните им валути", казва Даниел Бейн, ръководител на чуждестранните проучвания в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. в Сидни. „Очакваме тази слабост да продължи и спрямо валутите, към които централните банки променят своите пристрастия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
а ето дори и на български европейски монетарен съюз е съществувал даже още по рано Хюсеинов тва не с еврото не е сефте, дори и ние сме били в него .....Латински валутен съюзhttps://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%B5%D0%BD_%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7Валутният съюз е създаден по инициатива на Франция на 23 декември 1865 г. между Франция, Белгия, Италия и Швейцария, които се споразумяват да съгласуват своите валути към биметален стандарт с фиксирано съотношение между злато и сребро (4,5 гр. сребро, 0,290322 гр. злато в съотношение 15,5 към 1). Договорът е насочен към постигане на единство в пускането в паричния оборот на монети, които са взаимно признати от националните министерства на финансите на страните-членки по договора като законно платежно средство. Споразумението влиза в сила през 1866 г.По-късно към него се присъединяват Испания и Гърция (1868), Румъния, Австро-Унгария, България, Чили, Сърбия, Черна гор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
Хюсеине тия факти ги няма на турски за съжаление, това че ти си *** не разбираш западни езици и сайта позволява на такива като тебе също да виреят си е тяхна раота. Аз за мойте глупости си поствам ФАКТИ както каза, и ето ти факти ..... Да ти пусна и ФАКТИ за потреблението на петрола как непрестанно расте искаш ли ?!? .....------------------------------------------------------------------Euro Dollar Exchange Rate - EUR/USD 1957-2017 | Data | Chart | CalendarThe EURUSD decreased 0.0034 or 0.29% to 1.1407 on Friday June 30 from 1.1440 in the previous trading session. Historically, the Euro Dollar Exchange Rate - EUR/USD reached an all time high of 1.87 in July of 1973 and a record low of 0.70 in February of 1985. The euro was only introduced as a currency on the first of January of 1999. However, synthetic historical prices going back much further can be modeled if we consider a weighted average of the previous currencies.https://tradingeconomics.com/euro-area/currency
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
Хюсеинов, първо еврото съществува от 1958г. дааам не е от оня ден и при въвеждането му цената е била 1.60 не 1.16 това са факти мойто момче ..... Юли 1973 при отвързване на Златния стандарт Бретън Уудс еврото достига 1.87 спрямо долара. Еврото е било 1.17 през 1999та година когато се появява физически, но незначи че преди това го е нямало. Най-ниското му дъно е било 0.70 през 1985г. после през 2000г. пак е било дъно от 0.85 Незнам кви Американски икономики и останали тъпотии ти се привиждат, но еврото ще се качи на 1.50/70 може и повече, зависи от Геополитически събития не от "икономически данни" .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
ти си вярвай на квот искаш аз вярвам на графиката EUR/USD която я гледам денонощно с години и я виждам какво прави ..... само глей еврото в бързината да не падне на 1.20, щото бая народ чакаха парапет, но той така и не се състоя, както и сега доста народ чакат да се затори гапа, но не се затваря, може след 10г. да ги огрее .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
еврото от последното дъно е напрайло 5 вълни, очакват се 3 вълни retracement, което значи че ако това е сценария то е bullish. Единствения мечешки сигнал който виждам аз е, ако се изпълнява сложна конструкция и последва вълна F на месечна графика за завършване (затваряне на гап) след което започва новия bull trend на еврото с цел 1.50/1.70 в следващите 10 години, т.е. долара във всички случаи отива в канала, поради неползването му в световната търговия от "враговете". Кой иска да верва на Хюсеина с неговите икономики и глупости, кой нье, но еврото при всички случаи дори и да стигне паритет дългосрочно е bullish с цел EUR/USD 1.50/1.70 ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
lyusien
преди 6 години
Силата на дадена валута се определя от силата на икономиката на дадената икономическа зона Какво толкова ви изненадва нарастването на стойноста на еврото От началото на годината а и преди това непрекъснато текат отчети за добри данни за европеиската икономика докато първото тримесечие не бе особенно добро за американската икономика Затова и еврото достигна до 1.14 долара за евро Напълно е възможно да достигне и до 1.16 при каквото ниво бе привъвеждане на еврото Но постепенно американската икономика набира скорост и много скоро еврото отново ще се върне на нива от 1.05 - 1.07 долара за евро Повервайте ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още