IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва 27,8 млн. евро са чуждите инвестиции в България за първото тримесечие

Общите правителствени разходи са се увеличили с 6,2% на годишна база до 10,4 млрд. лв., показват данни на МФ

09:07 | 02.07.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За първите три месеца от годината преките чуждестранни инвестиции остават на доста ниско ниво – едва 27,8 млн. евро. Това става ясно от месечния обзор на Министерство на финансите (МФ) за състоянието на българската икономика.

Положителното салдо по текущата сметка намаля до 0,1% от прогнозния БВП за първите три месеца на 2017 г., след като търговският дефицит продължи да нараства, а излишъкът по услугите – да намалява за периода, отчитат още държавните финансисти. От друга страна, салдото по финансовата сметка показа значително подобрение поради съкращаване на пасивите, което води до увеличение на излишъка от началото на годината до 1,4% от прогнозния БВП.

Според данните от обзора ръстът на БВП за първото тримесечие на 2017 г. е 3,9% на годишна база, като това се дължи главно на вътрешното търсене. Както частното, така и публичното потребление са нараснали през тримесечието. Според предварителните оценки на НСИ ръстът за периода е 3,5%

Повишение отчетоха и инвестициите в основен капитал. От страна на предлагането, брутната добавена стойност се е увеличила с 4,8% на годишна база.

Краткосрочната бизнес статистика отчете по-слабо представяне в началото на второто тримесечие, отбелязват още от МФ.

Броят на заетите е нараснал с 1,2% на годишна база през първото тримесечие, а към края на май нивото на регистрираната безработица спада до 7,1% към края на май.

Международните валутни резерви през май отбелязват минимално месечно увеличение от 0,1% и възлизат на 23,7 млрд. евро, посочяват от финансовото ведомство. Според обзора банковите резерви са се увеличили с 1%. 

През април, за четвърти пореден месец салдото по консолидираната фискална програма (КФП) е положително, като достига 1,6 млрд. лв. (1,6% от прогнозния БВП) в края на април, е записано още в обзора на МФ. 

Според държавните финансисти положителният бюджетен резултат е формиран от превишение на приходите над разходите по националния бюджет. Салдото при европейските средства е балансирано. Общо приходите и помощите в края на април възлизат на 12 млрд. лв., като нивото им е по-ниско с 1,3% спрямо същия период на 2016 г.

Спадът се дължи в най-голяма степен на значително по-ниските помощи (с 66,7% на годишна база), както и на намалелите с 3,7% неданъчни приходи.

В същото време обаче данъчните приходи са нараснали с 8,7% в сравнение с постъпилите до края на месец април 2016 г.

Общите правителствени разходи са се увеличили с 6,2% на годишна база до 10,4 млрд. лв., като това се дължи основно на по-високите социални разходи и стипендии (с 3,5% на годишна база), субсидиите (с 27,9%), следвани от социалните и здравноосигури- телните вноски (с 20,8%), разходите за текуща издръжка (с 6,8%) и тези за заплати с увеличение от 5,9%.

Капиталовите разходи (включително нетният прираст на държавния резерв) са с 9,8% по-малко спрямо април 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
СоКоЛоВвВ
преди 6 години
Точно и ТОВА СИ Е РЕЗУЛТАТ ОТ НЕЩО СИ !??? ИМА СИ ПРИЧИНИ ... ТОЧНО В ТОЗИ МОМЕНТ , ЧЕРВЕНИТЕ ЩО НЕ СКОЧАТ И НЕ НАПРАВЯТ ЕДИН СССР МАЙДАН И ДА НИ АНЕКСИРАТ КЪМ РУСИЯ И ТОГАВА ЩЕ НАСТАНЕ ,ВЕДНАГА ЕДНО БЛАГОДЕНСТВИЕ , ТОКА И ГАЗА ЩЕ СА ВИ БЕЗПЛАТНИ !!??? И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ЩЕ РАБОТЕТЕ ПАК ЗА БЕЗ ПАРИ, НИЩО ЧЕ И БЕЗ ТОВА ГО ПРАВИТЕ ??НЯМА БЪЛГАРИЯ Е ГОТОВА ДА СТАНЕ 16-ТА РЕПУБЛИКА НА РУСИЯ , КОРНИ НИНОВА ЩЕ БЪДЕ НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ , ТАКИВА НАГЛИ СЪЩЕСТВА ВЪВ БЪЛГАРИЯ ДАЛИ ИМА , ДА СИ БЪЛГАРИН ,ДА ЖИВЕЕШ В БЪЛГАРИЯ И СЪЗНАНИЕТО ТИ Е ДА Е ЧЕРВЕНО !!! И ДА МИЛЕЕШ ПОВЕЧЕ ЗА САНКЦИИТЕ КЪМ РУСИЯ ПРИМЕРНО ОТКОЛКОТО ЗА ЖИЗНЕНИЯ СИ СТАНДАРТ В СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА .. А ДА И ВОЕННИЯ ЗА ПРЕЗИДЕНТ БЕШЕ ПОРЕДНИЯ ЗАЕК В ЛЪЖАТА НА ЧЕРВЕНИТЕ ТЕРОРИСТИ!???СКОРО НИКОЙ НЯМА ДА ДАДЕ НИЩО ЗА ОМРАЗНИЯ ЗАПАД НИ ДАВА ВСЕ ОЩЕ ОТ ДАНЪЦИТЕ СИ .... СМЯХ .. ПОРЪЧКИТЕ ОБАЧЕ ,ПАК ПРИ НАШИТЕ ФАМИЛИИ И БИЗНЕСИ !!!!Я НЯКОЙ ОТВОРИЛ НОВ ПЕЧЕЛИВШ БИЗНЕС ВЪВ ГР. ВАРНА ,ПРИМЕРНО ДА КАЖЕ КАК СТАВА ТОВА И КОЙ ГО ПРЕВЗЕМА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
coder
преди 6 години
Трагедия. Очевидно сме бита карта за инвеститорите, когато избират къде в региона да инвестират. Хрумна ми да проверя Македония какви ПЧИ има и в новина в Инвестора пише, че заради политическата им криза, те са едва 34 млн. евро за януари и февруари (2 месеца) през 2016. За 2017 не знам, но дори и още да са се свили, то пак сигурно са повече или равни на нашите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още