IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полугодието на БФБ – умерени ръстове на индексите, но без IPO

Някои очаквания се оправдаха, но други оставиха горчив привкус у инвеститорите

08:10 | 03.07.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Първата половина на годината оправда очакванията за ръстове на индексите на Българската фондова борса (БФБ– София), но липсата на обещани нови публични предлагания (IPO) и отписването на някои компании оставиха горчив привкус в устата на инвеститорите.

„В общи линии се оправдаха очакванията ми за умерен ръст на нашите индекси, защото имаше необходимия фундамент това да се случи. Искаше ми се да видим поне едно голямо IPO на БФБ защото, както сред институционалните, така и сред индивидуалните инвеститори има глад за нови публични дружества. Вместо това загубихме още една компания като Биовет“, коментира пред Investor. bg Николай Кичуков, старши брокер на капиталовите пазари на Райфайзенбанк.

Поскъпването на акциите на борсата радват участниците на пазара, но оптимизмът не е обладал всички.

„Цените наистина се развиват изключително позитивно, но не бих казал, че настроението действително е толкова позитивно, колкото изглежда отстрани. Оптимизмът е само в шепата хора, които търгуват на пазара, тук са от много години и не са спирали да участват на борсата и в най-лошите ѝ години. А тези, които не инвестират на БФБ в момента, а само я наблюдават, повечето от тях все още се притесняват, все още помнят лошите години и все още ги е страх, че това е поредното лъжливо и незаслужено рали и са негативно настроени“, заяви от своя страна брокерът на инвестиционния посредник „Карол“ Благовест Крачев. 



Това по думите му  това дава куража да вярваме, че все още сме в зародиша на бичия пазар и дума не може да става нито за пресилени ръстове, нито за балони, нито за прескъпи компании.

„Нормално е да има корекции, никой не казва, че ще вървим отвесно нагоре, без да правим крачки назад, но тези корекции ще бъдат едни много хубави възможности за влизане в пазара за тези, които все още се чудят“, обясни той.

SOFIX нарасна с 20%

Пазарната статистика показва, че през последните шест месеца основният индекс на БФБ SOFIX се повишава с 20%, преминавайки непревземаемата от 9 години граница от 700 пункта. Оборотът на регулиран пазар през полугодието достигна 214,6 млн. лв., което е с 63% повече спрямо първите шест месеца на 2016 г. Забелязва също така, че компаниите от SOFIX формират над 60% от общия оборот в сравнение с 25% година по-рано. Броят сделки също се увеличава почти двойно, до близо 40 хил. към края на юни.

Трите компании с най-висок оборот и брой сделки през полугодието от състава на SOFIX са Химимпорт, Софарма и Адванс Терафонд.

Графика: Движение на SOFIX през полугодието, Investor.bg

„Не може да не ни радва повишаването на стойността на основния борсов индекс, както и цените на голяма част от активно търгуваните на БФБ акции. Много са факторите, които допринесоха за това, но сред тях си заслужава да отличим наличието на значителен свободен финансов ресурс у родните инвеститори. Това, в комбинация с ниската доходност по традиционните за българите инвестиции като депозитите, принуди пазарните участници да търсят алтернативи за свободните си средства“, коментира Николай Кичуков.

Според него не трябва да подценяваме и добрите финансови резултати на родните компании, част от които изненадаха приятно инвеститорите. „Фактори като известното изоставане в представянето на нашия пазар спрямо останалите регионални и западноевропейски борси, възвръщането на доверието на инвеститорите в публичните дружества и добрата дивидентна доходност, която предлагат някои позиции, също дадоха своето отражение“, обясни още брокерът.

По думите му всичко това от своя страна относително върна интереса към БФБ на чуждестранните и местните индивидуални инвеститори.

Ще свалим ли розовите очила?

Самото представяне на родните акции ни дава основание да бъдем оптимисти, още повече, че има фундаментални фактори, които да го подкрепят. Желанието на регулатора и борсата за развитие на капиталовия пазар също правят добро впечатление. Въпреки това, не трябва да гледаме само през розови очила, а и да отчитаме немалкото проблеми, които има нашият капиталов пазар, посочи брокерът на Райфайзенбанк.

До края на годината изтичат голяма част от сроковете, които Съветът за развитие на капиталовия пазар си постави. Все още не е стартирала търговията на вторичен пазар с държавни ценни книжа (ДЦК), макар това да беше обещано за края на юни. Срокът беше удължен до октомври 2017 г.

Положително е, че през последната седмица на юни парламентът одобри промени за стимулиране на капиталовия пазар, които целят да преодолеят проблеми в практиката по прилагането на закона.

Остава да видим и дали ребалансирането през септември ще причини нова суматоха сред пазарните среди. Увеличават се и анализаторите, които смятат, че на този етап новите правила няма да доведат до промяна.

„Темата за ребалансирането на SOFIX малко се преекспонира. Критериите за участие в индекса трябва да са ясни и обективни, което ще повиши ефективността на пазара около датите за ребалансиране и ще улесни инвеститорите при вземане на инвестиционни решения. Смятам, че през септември полемиките около SOFIX отново ще са на дневен ред“, коментира Николай Кичуков.

Мнението му споделят и от „Карол“: „В интерес на истината не очаквам да настъпят големи промени през септември. SOFIX би запазил сегашните си компоненти, може би с максимум една компания промяна. Естествено до септември има още два месеца, в които ситуацията може да се промени, но на този етап новите правила не мисля че ще доведат да промяна“, прогнозира Благовест Крачев.

Пазарните участници се надяват да видят първично публично предлагане на голяма българска компания до края на годината. „Това ще даде допълнителен стимул на пазара. Според мен ни очаква интересно второ полугодие със заявените няколко увеличения на капитала, а може и да видим приятни изненади при корпоративните резултати на дружествата. Активността на пазарния оператор за усъвършенстване на инфраструктурата на пазара също ще донесе интересни новини, а не бива да забравяме, че ни очаква промяна в законодателството, която ще е предизвикателство за посредниците, борсата и регулатора“, коментира Кичуков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още