IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манолова: Двойният стандарт при храните е дискриминация

Пред евродепутати омбудсманът ще настоява за започване на процедура за промяна в регламента на храните и на евродирективата

11:48 | 03.07.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Двойният стандарт в качеството и в цените на храните за Югоизточна и Западна Европа е дискриминация. Това каза пред БНТ омбудсманът Мая Манолова в коментар на обявените преди дни резултати от извършени проверки, които потвърдиха наличие на двойствен стандарт при състава на някои храни, продавани в България и в Европа, както и драстични различия при цените на някои продукти.

Заедно с България дискриминираните страни по отношение на качеството на храните са осем, което е и предпоставка за обединяването на усилията в тази посока, посочи Манолова.

„Оказа се, че докато се борим и противопоставяме срещу Европа на две скорости, Европа в два хранителни стандарта е факт и това е така и в България“, каза общественият защитник. 

Мая Манолова коментира, че проблемът е в европейското законодателство и в общия регламент за храните, които допускат предлагането на стоки под един и същи бранд, но с различни съставки и качество в различни точки на европейския пазар.

Близо една четвърт от проверените от земеделското министерство храни са с различно качество от същите със същия бранд, предлагани в Западна Европа, а половината от проверените храни са на по-високи цени, като особено драстични са разликите в цените при детските храни, детските пюрета.

Манолова подготвя позиция до всички европейски омбудсмани, които ще окажат натиск върху земеделските министри, които на заседание в средата на юли ще обсъдят двойния стандарт. Според нея така проблемът може да бъде решен по-бързо.

Омбудсманът заяви, че смята да организира и среща с евродепутати и да настоява за започване на процедура за промяна в регламента на храните и на директивата.

Що се отнася до разликата в цените, Манолова смята, че проверките трябва да продължат, за да стане ясно каква е причината аналогични стоки да бъдат значително по-скъпи у нас и в Европа.

От Министерството на земеделието вече обявиха, че Обществен съвет ще координира бъдещите действия около проверките за двоен стандарт при храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 1
ing5rov
преди 6 години
"Да не би капацитета на българските управляващи да се изчерпва само с усвояването на евросредствата?"Еврика !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
За това нещо е права.Това е дискриминация.И означава, че няма държавна политика, която да се грижи чуждите производители да не се подиграват на българските производители по подобен начин.Къде са качествените български стандарти в хранително-вкусовата промишленост, които имахме по времето на оплюваното комунистическо управление?Ако на управляващите мутри не им стига акъл могат просто да почерпят опит от държавните стандарти на Русия. Да не би капацитета на българските управляващи да се изчерпва само с усвояването на евросредствата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още