IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНП Париба Пърсънъл Файненс е заблуждавала клиенти с "безлихвени" кредити*

Проверка на КЗП установила, че потребителят заплаща сума, която е по-висока от евентуално начислен лихвен процент

12:43 | 04.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„БНП Париба Пърсънъл Файненс” ЕАД е заблуждавала клиентите си, като е предлагала безлихвени потребителски кредити, но е премълчавала изискването за такса „ангажимент”, която дори прави заема по-скъп, отколкото при наличието на лихва по него. Информацията съобщиха от Комисията за защита на потребителите (КЗП), а нелоялната практика вече е забранена. Заповедта е потвърдена от Върховния административен съд. 

Финансовата институция е предоставяла заеми с 0% годишен лихвен процент на разходите за закупуване на различни стоки от търговски вериги. Потребителите обаче не са информирани своевременно, че за да бъде фиксиран лихвеният процент и то при условие, че годишната инфлация не надвишава 24%, трябва да заплатят такса „ангажимент”.

Таксата се изчислява върху пълния размер на главницата, заплаща се разсрочено с всяка погасителна вноска и е дължима в остатъчния си размер при предсрочно погасяване на кредита. Тези обстоятелства са посочени едва в договора за отпускането на заема, уточняват от КЗП. По такъв начин кредиторът създава впечатлението, че няма допълнителни такси и лихви към главницата на кредита, като в същото време и с въвеждането на такса „ангажимент” не гарантира напълно фиксирането на нулевия лихвен процент. 

Оказва се също, че при тази схема потребителят заплаща сума, която е по-висока от евентуално начислен лихвен процент. Например, кредит в размер на 3829 лв. за еднакъв период от време ще струва на потребителя 4518,22 лв. с 18% такса „ангажимент” и 4397,64 лв. с 18% годишен лихвен процент, изчисляват от КЗП.

Освен това, според Закона за потребителския кредит, при предсрочно погасяване на заема, кредитополучателят дължи лихвите и разходите само за времето, в което е ползвал заема, но не и тези до края на срока на договора. А в разглеждания случай се предвижда потребителят да заплати цялата т. нар. такса „ангажимент”. 

"БНП Париба Лични Финанси, България не предлага потребителски кредити за покупка на стоки на изплащане с 0% годишен лихвен процент и такса „Ангажимент“ от 2015 г. До тогава този продукт е представян като потребителски кредит с 0% годишен лихвен процент (ГЛП), а наличието на такса „ангажимент“ е било обявявано ясно и напълно коректно, както в преддоговорната информация, така и на първата страница на договорите за отпускане на кредит", съобшиха от „БНП Париба Пърсънъл Файненс” ЕАД с писмо до медиите. 

От дружеството обясняват, че регулярно са провеждани изследвания на клиентската удовлетвореност и в резултат на тях компанията адаптира търговските си практики. "Именно в рамките на този процес, през 2015 г., компанията ни взе решение да преустанови предлагането на потребителски кредити за покупка на стоки на изплащане с 0% годишен лихвен процент и такса „ангажимент“. За нашата компания е изключително важно да бъдем максимално коректни със своите клиенти и те да го знаят", пише още в съобщението. 

*Обновено в 15:22 ч. с позицията на „БНП Париба Пърсънъл Файненс” ЕАД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още