IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент одобри Мария Габриел за еврокомисар по цифровизацията

При тайното гласуване днес в Страсбург българският кандидат получи подкрепа от 517 евродепутати, 77 бяха против, а 89 се въздържаха

13:50 | 04.07.17 г. 2
<p>
	<em>Мария Габриел. Снимка: Пресслужба на ЕК</em></p>

Мария Габриел. Снимка: Пресслужба на ЕК

Европейският парламент (ЕП) одобри днес Мария Габриел за еврокомисар по цифровизацията, предаде БТА.

След като бъде назначена от Съвета на ЕС, тя ще стане третият български еврокомисар. Нейният мандат ще бъде до средата на 2019 година.

При тайното гласуване днес в Страсбург Габриел получи 517 гласа подкрепа, против бяха 77 евродепутати, а 89 се въздържаха.

Очаква се писмото с резултата да бъде изпратено на Съвета до края на седмицата, а Габриел да заеме поста за следващото седмично заседание на еврокомисарите идната сряда. 

Мария Габриел беше представена през май като българската кандидатура за еврокомисар.

Тя заменя Кристалина Георгиева, която напусна своя пост в края на миналата година, за да заеме висш пост в Световната банка.

Ресорът на Георгиева – бюджет и човешки ресурси, беше предаден на германския представител Гюнтер Йотингер, а за Габриел остана неговият бивш ресор – цифрова икономика и общество.

 Коя е Мария Габриел?

Мария Иванова Неделчева е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова гимназия "Д-р Петър Берон", Кюстендил, а през 2001 г. придобива бакалавърска степен по "Българска и френска филология" в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски".

Учи още в Института по политически науки в Бордо, Франция, където изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 г.

Евродепутат в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия (ЕНП) от 2009 г., зам.-председател на ЕНП Жени от 2012 г. и заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата (от 2014 г.).

През 2015 г. Европейската асоциация на агенциите по комуникации й връчва отличието „Евродепутат, защитник на социална кауза“ за приноса ѝ за равенството между половете и правата на жените. През 2016 г. получава награда "Евродепутат на годината" в категория "Развитие" и орден "Сан Карлос" на правителството на Колумбия за заслуги към страната в областта на международните отношения и дипломацията.

През 2012 г. Мария Неделчева се омъжва за Франсоа Габриел, който по това време е част от екипа на председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент Жозеф Дол. През 2015 г. се ражда синът им Жан-Едуард.

Владее френски, английски и руски език. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 6 години
като целия Европарламент...пълен ташшак !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
forexboy
преди 6 години
На всички е ясно, че тази женица стигна то този пост не само заради интелектуалните си способности. Пълна пародия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още