IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай призоваха за отворена многостранна търговска система

Владимир Путин и Си Дзинпин се обявиха за либерализацията на световната търговия и срещу протекционизма

19:49 | 04.07.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лидерите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Дзинпин призовават за сформиране на отворена многостранна търговска система с централна роля на световната търговска организация (СТО). Това се посочва в съвместното изявление на президентите, прието след преговорите им в Москва, предаде ТАСС.

Страните прилагат усилия за сформиране на световна икономика от отворен тип, твърдо подкрепят либерализацията и облекчаването на условията за извършване на световната търговия и инвестиции, противопоставят се на протекционизма във всичките му форми и проявления, се посочва в документа. Страните също така подчертават водещото положение на СТО.

Русия и Китай заявяват плановете си да увеличат използването на юани и рубли в двустранната търговия, както и да подкрепят задълбочаването на финансовото сътрудничество между страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка).

Москва и Пекин се ангажират също да разширят сътрудничеството си в проучването, добива и преработката на въглеводороди на територията на двете страни, както и да защитават реда на международния петролен пазар, да укрепят сътрудничеството си в енергетиката и да допринесат за изпълнението на руско-китайски стратегически проекти в ядрената сфера.

Според Русия и Китай освен това в рамките на ООН е необходимо да бъде създаден международен набор правила за управление на интернет.

Страните застават "срещу използването на информационно-комуникационни технологии за намеса във вътрешните работи на държавите, подриване на обществения ред, разпалване на враждебни настроения на междунационална, расова или религиозна основа, разрушаване на системата на държавно управление".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
Смяташ че е по-логично най-големият износител в света да подкрепя протекционизма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
Lucifer
преди 6 години
Учудваш ли се???....щом самотника Тръмп потъва в изолационинен протекционизъм, дори и Меркел предупреди че ЕС няма дълго да търпи протекционизма на САЩ и ще реагира с ответни мерки. Аз не виждам кой би имал изобщо възможноста да се противопостави на либерализма. Тръмп е самотен шут и за да не станат и САЩ за посмешище с него, скоро ще си го импийчнът! Новия световен ред е неизбежен, но Америка едва ли би искала като не може вече да го спре, поне да участва активно в него...естествено без истерията Тръмп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Да не би Китай да е новия флагман на либерализма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още