IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природозащитници искат планът за управление на парк Пирин да бъде преработен

От екоминистерството уверяват, че планът не предвижда сечи

18:10 | 05.07.17 г. 1
<p>
	Туристи в Пирин. <em>Снимка: Надежда Бочева</em></p>

Туристи в Пирин. Снимка: Надежда Бочева

С представители на природозащитни организации се срещна екоминистърът Нено Димов. Повод за срещата е внесената петиция по плана за управление на Национален парк „Пирин“, информира пресцентърът на Министерството на околната среда и водите.

Представителите на WWF уведомиха министъра за кампанията им, с която изразяват опасения, че проектът за нов план за управление на Национален парк „Пирин“ „дава възможност за стопански сечи върху 60% от територията му при нула досега и за 12,5 пъти по-голямо застрояване“. Те настояха документът да бъде върнат и преработен, като бъдат отразени внесените забележки от природозащитните организации.

По-късно министър Димов проведе среща и с представители на компанията „Пролес  инженеринг“ (изработила новия план) и на дирекцията на Национален парк Пирин. Те изразиха мнението, че да се твърди за огромна сеч в парка е „груба манипулация върху общественото мнение“. Планът е разработен според всички законови изисквания и процедури. В него не се допуска и строителство, обясни Антоний Стефанов от „Пролес инженеринг“.

Според авторите на плана над 96% от забележките от общественото му обсъждане, изпратени от WWF и останалите неправителствени организации, са отразени и взети предвид. 

Планът, според „Пролес  инженеринг“, се съобразява със Закона за защитените територии, а именно „Забрана за производствена дейност, с изключение на поддържащи и възстановителни дейности в горите, земите и водните площи“.

Изпълнителят уверява, че е въвел допълнително ограничение за такива дейности в горите на възраст над 100 години. Според Антоний Стефанов този план за управление на НП „Пирин“ е изцяло съобразен със строгите изисквания на ЮНЕСКО.

Експертите на МОСВ, наблюдавали процеса, казват, че в плана няма предвидени сечи и не може да се говори за такива върху 60% от територията на парка.

Те опровергавят още твърдението на WWF, че в досегашния план е имало нулеви сечи.

През изтеклите 10 години от действието на План‘2004, поддържащи и възстановителни дейности (санитарни и по-малко отгледни сечи) са извършвани година за година след проверка на терена и утвърждаване на списъка с насажденията от

Национална служба за защита на природата и МОСВ.

Общо за периода от 10 години са били отсечени средно по 2380 куб. м годишно, което е твърде малко в сравнение с прираста на гората, който е 72 640 куб. м годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
stone-bi
преди 6 години
Искаха да няма сечи, еми няма да има, сега да не измислят ново желание и пак да не мине плана заради тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още