IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа заплашва Google с нова глоба

Този път става дума за проблеми с мобилната операционна система Android

17:21 | 06.07.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските антитръстови регулатори се насочват към налагането на втора рекордна глоба на Google, този път във връзка с нейната мобилна операционна система Android.

европейските власти са създали работна група от експерти, които да дадат второ мнение по случая, предава Ройтерс, като се позовава на източници, пожелали анонимност.

Ако работната група и регулаторите заемат една и съща позиция, това може да проправи път на Европейска комисия (ЕК) да се произнесе по случая до края на тази година.

През април миналата година ЕК погна Google заради факта, че тя се в възползвала от доминантното положение на Android, за да пречи на конкурентите си. Решението беше взето след жалба от лобистката група FairSearch, базираната в САЩ компания за сигурност Disconnect, португалският магазин за приложения Aptoide и руската търсачка Yandex.

Антитръстовите регулатори наложиха на Google глоба в размер на 2,4 млрд. евро през миналия месец, а ново наказание може да доведе до по-голям риск за най-голямата търсачка в света заради големия потенциал за растеж на Android.

Глобата се очаква да надхвърли 2,4 млрд. евро.

Говорителите на компанията и на ЕК отказват коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 36 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Няма какво да заплашват, направо да ги одрусват колкото могат повече докато все още парите им са в ЕС за да не плащат данъци върху тях в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 0
needle
преди 6 години
В САЩ глобяват европейските компании и банки, в ЕС глобяваме щатските, че да има баланс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още