IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-малко 76 полицаи са ранени при протест на антиглобалисти в Хамбург

Днес започва двудневна среща на върха на Г-20

08:36 | 07.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-малко 76 полицаи бяха ранени след сблъсъци с протестиращи в германския град Хамбург, където днес започва двудневната среща на върха на Г-20. Сред демонстрантите също има поне двама пострадали, съобщава БТА. 

От Франс прес уточняват, че става дума за леки наранявания. Петима души са задържани.

Първоначално демонстрацията, в която участваха повече от 12 хиляди души, започна мирно. По-късно обаче протестиращите запалиха изградените от автомобили и кофи за боклук барикади, започнаха да чупят витрини и повредиха спирки на градския транспорт. След серия провокации и агресивни прояви се наложи полицията да използва водни оръжия срещу антиглобалистите, съобщава кореспондент на Българска национална телевизия (БНТ). 

Очаква се повече от 100 хиляди души да се включат в протестите срещу лидерите на 20-те най-развити икономики.

Обвиненията срещу тях са, че не успяват да се справят с предизвикателствата на новото време, а протестите се провеждат под надслов "Добре дошли в ада". За сигурността в Хамбург се грижат 20 хиляди полицаи. 

Г-20 обединява от 2008 г. водещите промишлено развити страни и нововъзникващи пазарни икономики на планетата, а именно САЩ, Китай, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Индия, Бразилия, Италия, Канада, Южна Корея, Русия, Австралия, Мексико, Индонезия, Турция, Саудитска Арабия, Аржентина, Република Южна Африка (РЮА) и ЕС.

В Хамбург тези страни ще бъдат представени от техните президенти или премиери. ЕС ще бъде представен от председателя на Европейския парламент Доналд Туск и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Саудитският крал Салман няма да присъства заради дипломатическата криза с Катар.

Сред водещите теми на Г-20 се очертава да бъдат търговията и климата. По тези два въпроса обаче се очаква и да има разногласия между участниците във форума. Американският президент Доналд Тръмп обяви, че изтегля страната си от Парижкото споразумение за климата и е склонен към протекционизъм, с цел да постави Америка на първо място.

По отношение на климата германският канцлер Ангела Меркел, която е домакин на срещата, иска да се приеме план за действие за прилагането на парижкото споразумение на ниво Г-20.

След поредното севернокорейското ракетно изпитание се очаква темата Северна Корея също да е сред водещите в Хамбург.

Извън работните заседания на Г-20 се очаква да има редица двустранни срещи. Най-голям интерес поражда тази между руския президент Владимир Путин и американския му колега Доналд Тръмп, планирана за днес.

Част от специалната програма за половинките на лидерите на Г-20 ще е посещение на Германския център за компютърни климатични анализи и прогнози. В него се правят изследвания и компютърни симулации, свързани с климата. Чрез организирането на подобна визита за половинките на лидерите на Г-20 Германия иска да изрази своето безпокойство от глобалното затопляне и от използването на изкопаеми горива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
"Чрез организирането на подобна визита за половинките на лидерите на Г-20 Германия иска да изрази своето безпокойство от глобалното затопляне и от използването на изкопаеми горива."Ала бала...ако имаше изкопаеми горива , немаше да и дрема на Грманията за никого ! Сега изразява безпокойство за самата себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още