IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla отстъпи на General Motors първото място пo пазарна капитализация

Разместванията в американската автоиндустрия са заради динамиката на пазарите от последните дни, след като спада при акциите на Tesla донесе милиардни загуби

13:38 | 07.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания за производство на електромобили Tesla отстъпва на General Motors първото място пo размер на капитализацията сред автомобилостроителите в САЩ, съобщават Асошиейтед прес и агенция Bloomberg.

През първите шест месеца на годината акциите на Tesla поскъпват с над 50 на сто, с което компанията изпревари General Motors и Ford по пазарна капитализация. Тази седмица книжата на производителя на електрически коли се обезцениха с около 15 на сто, донасяйки загуба от 8,7 млрд. долара.

Само през вчерашната търговска сесия котировките на Tesla спаднаха с близо 6 процента до 308,89 долара за акция, предава БТА.

General Motors си върна лидерската позиция с пазарна капитализация от 52,67 млрд. долара спрямо 50,74 млрд. долара за Tesla.

Междувременно данни, публикувани от IHS Markit и цитирани от Ройтерс, показват, че регистрациите на превозни средства от марката Tesla в Калифорния - най-големия до момента пазар за производителя на луксозни електромобили, намаляват с 24 процента през април в сравнение с година по-рано.

Резултатът идва на фона на безпокойството на инвеститорите, че търсенето на луксозния седан Model S отслабва преди пускането на масовия Model 3.

Очаква се първата бройка от новия Model 3 да слезе от конвейера днес - две седмици по-рано от предвиденото, а доставките да започнат в края на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още