IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Русия постигнаха споразумение за примирие в Югозападна Сирия*

Новината идва на фона на първата среща между Тръмп и Путин, която продължи над 2 часа - доста повече от предвиденото

20:22 | 07.07.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ и Русия постигнаха споразумение за прекратяване на огъня в Югозападна Сирия, което ще влезе в сила в неделя, обявиха представители на американското правителство, цитирани от AP.

Съобщението идва на фона на първата среща между американския и руския президент, Доналд Тръмп и Владимир Путин, която се състоя в кулоарите на форума на върха на Г-20 в Хамбург.

Предвидено е споразумението за примирие в Югозападна Сирия да влезе в сила в 12 ч. в неделя, предаде БТА.

Сделката бележи ново равнище на участие на САЩ в опитите за намиране на решение на конфликта в Сирия.

Йордания и Израел също са част от споразумението. Двете страни американски съюзници, които граничат с Югозападна Сирия, са обезпокоени конфликтът да не се разпространи и на тяхна територия.

С посредничеството на Русия, Иран и Турция в Астана бе лансирано друго споразумение за създаване на зони за деескалация в раздираната повече от шест години от гражданска война близкоизточна държава. Съединените щати не участват в процеса в казахстанската столица. Среща в Астана по-рано тази седмица обаче не успя да утвърди споразумението за зони за деескалация.

Съединените щати и Русия подкрепят противоположни страни в сирийския конфликт. Вашингтон поддържа бунтовнически фракции, а Москва е основен съюзник на президента Башар ал Асад.

Междувременно първата среща между Тръмп и Путин продължи над 2 часа - доста повече от предвиденото, предадоха световните агенции.

Тръмп и Путин се срещнаха за първи път в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Хамбург днес. Досега двамата бяха разговаряли само по телефона, отбелязва ТАСС.

Срещата продължи приблизително два часа и половина, съобщи говорител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс. ТАСС предаде, като се позова на източник от една от делегациите, че Тръмп и Путин са разговаряли 2 часа и 15 минути. По-рано Белият дом съобщи, че за срещата са предвидени 35 минути.

Тръмп заяви, че за него е чест да се срещне за първи път с руския си колега Владимир Путин и че очаква позитивно развитие в отношенията между двете страни.

"Путин и аз обсъдихме различни неща и според мен това мина добре", каза пред репортери Тръмп, седнал до Путин преди срещата им в кулоарите на форума на Г-20 в Хамбург. "Имахме много, много добри разговори. Ще разговаряме и сега и очевидно това ще продължи. Очакваме да се случат много хубави неща за Русия, за Съединените щати и за всички заинтересовани. Чест е да съм с вас", обърна се към Путин Тръмп, цитиран от Ройтерс.

Руският президент припомни на журналистите, че досега на няколко пъти е разговарял по телефона с американския си колега по "много важни въпроси на двустранния и международния дневен ред", съобщи ТАСС.

Путин подчерта, че "телефонните разговори никога не са достатъчни" за решаването на важни въпроси и затова са необходими лични срещи. Руският лидер също изрази задоволство от възможността да се запознае лично с президента на САЩ и изрази надежда за постигането на положителен резултат от срещата.

След кратките изявления двамата лидери са отказали да отговарят на въпроси, журналистите са излезли от залата за преговорите, които са продължили при закрити врата, посочва ТАСС. В тях от руска страна участва външният министър Сергей Лавров, а от американска - държавният секретар Рекс Тилърсън.

След срещата руският президент съобщи, че е обсъдил с американския си колега положението в Украйна и Сирия, борбата с тероризма и кибернетичната сигурност. Путин се извини на японския премиер Шиндзо Абе, че е закъснял, и на него се е наложило да го чака около час. "Имах много продължителна беседа с президента на САЩ", каза Путин на срещата си с Абе, съобщи ТАСС.

Тръмп не обяви по какви теми е говорил с Путин, като каза, че това са били "различни неща", посочва AP.

Пред репортери държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън съобщи, че в началото Тръмп е изразил загриженост пред Путин във връзка с евентуалната руска намеса в президентските избори в САЩ през миналата година. По думите на Тилърсън Тръмп е повдигнал "повече от един път" този въпрос пред Путин, но той отричал за руска намеса. "Те имаха много твърда и продължителна размяна (на мнения) по темата", каза Тилърсън, предадоха AP и Ройтерс.

Според него Путин поискал от Тръмп доказателства за руска намеса. Руският министър на външните работи Сергей Лавров каза, че американският президент е приел уверенията на руския си колега, че Русия не се е намесила в изборите в САЩ, предаде AFP.

Тилърсън определи срещата Тръмп-Путин като "много конструктивна". "Много ясно има позитивна алхимия между" Тръмп и Путин, подчерта Тилърсън, цитиран от AFP.

Руският външен министър, който заедно с американския държавен секретар е присъствал на срещата между двамата президенти, каза, че срещата е била "много продължителна и много конкретна", съобщи ТАСС. "Имам усещането, че президентите - и руският, и американският - се ръководят от интересите на своите страни", констатира Лавров.

По думите му Путин и Тръмп са обсъдили "в конкретен и делови стил" темите Сирия, Украйна, Северна Кория и кибернетичната сигурност и "още много въпроси", като са се договорили за "много конкретни неща". Лавров добави, че двете страни ще създадат съвместна работна група по информационна сигурност.

Тилърсън призна, че САЩ и Русия са на различни позиции за Северна Корея, като отбеляза, че двете страни ще продържат разговорите по въпроса как да бъде неутрализирана заплахата от ядрената и ракетната програма на затворената комунистическа страна. Ще продължаваме да оказваме натиск върху Русия, за да направи повече за ограничаване на забранените дейности на Северна Корея, каза той, цитиран от Ройтерс.

Тилърсън каза още, че няма насрочена следваща среща между Тръмп и Путин.

*Статията е допълнена в 21:50 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 18 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 6 години
Прав си Императоре, но си объркал словореда. Логично е да скандираш "Да живее Доналд!!! Да живее Вова!!!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 12
Sakamano
преди 6 години
Ето че най-накрая се срещнаха - Xаxoто и Милициoнepа. Като гледаш какви "капацитети" управляват най-мощните оръжия в света си мислиш, че по-добре нещата да бяха приключили още по времето на Карибската криза.Императоре, ако ще скандираш соц лозунги, направли го както трябва, викай "Веч-На-Друж-Ба! Веч-На-Друж-Ба!" А като използваш тези галени имена, човек неволно си те представя, как eзикът ти влизa в интимeн кoнтaкт с нечии зaдни чacти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Хаха, позитивна алхимия между Тръмп и Путин е обида и за двамата.Това е начин за изразяване в някой гей клуб, не е за пред медиите, но май вече става симптоматично за все повече американски дипломатически представители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Бизнеса продължава.И на едните, и на другите.А жертвите които не са от ИДИЛ да не вземат да се окажат напразни и безсмислени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още