IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20: Различията по основни въпроси остават

Време е да работим конструктивно с Русия, заяви Доналд Тръмп след разговора си с Владимир Путин

18:10 | 09.07.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Срещата между страните от Г-20 приключи вчера след два дни на преговори, без да бъдат изчистени основните различия по централни въпроси като климатичните промени и глобализацията. Форумът не успя да разсее опасенията на лидерите за бъдещето на глобалните съюзи в ерата "Тръмп", пише вестник "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Изданието отбелязва, че най-големи разногласия е имало по темата за климатичните промени, където 19-те участници са образували единен фронт срещу американския президент. Дори по въпроси, по които поне формално бе постигнат компромис, като търговията, водещи европейски лидери изразиха скептицизъм дали постигнатите споразумения ще издържат, пише изданието. 

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че световните лидери са постигнали единодушие за тероризма, но са били разделени по други важни теми, отбелязва изданието и припомня думите на Макрон, че "дори в западния свят има реални разногласия и несигурност, каквито нямаше допреди няколко години".

Вестникът отбелязва, че германският канцлер Ангела Меркел, домакинът на срещата, е заявила, че е имало области на съгласие, но не е скрила разочарованието си от американската позиция по въпроса за климата.

Цитиран от изданието официален източник заявява, че европейците са доста обезпокоени от срещите си с Тръмп - и са признали, че според тях именно това може би е била целта на Белия дом. От друга страна, американското президентство видя потенциал да извлече победа от срещата в Хамбург, макар очакванията му да не бяха много големи. Белият дом се надяваше да обясни приоритетите на Тръмп и същевременно да търси компромиси, дори и малки, се казва в статията на "Вашингтон пост".

Оценката на Белия дом за резултата от срещата е доста по-различна от тази на Меркел и Макрон, отбелязва вестникът. Цитиран от него официален източник от американското президентство я окачествява като голям успех.

Руският президент Владимир Путин и американският Доналд Тръмп се срещнаха в рамките на срещата на върха на Г-20 в Хамбург за първи път.

След срещата президентът на САЩ заяви, че процесът по премахване на антируските американските санкции ще започне след преодоляването на конфликтите в Украйна и Сирия. Тръмп каза, че въпросът за санкциите не е разискван при срещата му с руския президент Владимир Путин в рамките на срещата на Г-20.

В предишния си пост в социалната мрежа днес той каза, че е време за конструктивна работа с Москва, посочвайки, че неговият колега Владимир Путин "отрече яростно" твърденията за руска намеса в американските президентски избори през 2016 година.

"Притиснах президента Путин два пъти за намесата на руснаците в изборите", каза Тръмп след завръщането си от Европа, където се срещна с руския държавен глава за първи път. "Той яростно отрече. Аз вече дадох своето мнение“.

Пишейки в Туитър, Тръмп каза, че той и Путин са обсъдили идеята за създаване на "непробиваем съюз за киберсигурност", за да се предотвратят атаките на бъдещи избори.

Той каза още, че двамата са обсъдили прилагането на зоните за деескалация в Сирия, което започна днес по обяд. "Вече е време да се придвижим напред в конструктивна работа с Русия!", написа държавният глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 6 години
еми как да махната санкции които русия сама си ги е наложила ? ... кажи кво пише в опорките по тоя въпрос ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Dimat
преди 6 години
Значи,"време е да работим конструктивно с Русия",НО,санкциите срещу Русия си остават!Наглост на генетичнообременени ***!Но,не става въпрос са пионката Тръмп,а за неговите ционистки кукловоди!Прави впечатление,че напоследък тези кукловоди са се активизирали особено много,станали са опасно нагли,което може да означава едно от двете неща - или са се почувствали изключително силни и недосегаеми,или вече се чувтват притиснати до ъгъла и играят предсмъртен за тяхната власт, "ва банк"!Имайки предвид,настъпилите в последно време колосални промени в Света в посока Изток и Югоизток на Евразийския континент,по-скоро с очертава втората ситуация,губеща за англосаксонския ционизъм,но еднакво опасна за Света!Може би,наистина Светът е на една минута преди края си,изгаряйки в една гореща термоядрена война!Не трябва да си въобразяваме,че войната няма да бъде такава - даже да започне и като "конвенционална",победената страна накрая ще употреби ядрено оръжие,което значи,край на Света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още