IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell ще заделя по 1 млрд. долара годишно до 2020 г. за чиста енергия

Компанията вижда възможности във водородните горивни елементи, втечнения природен газ и следващото поколение биогорива

13:36 | 10.07.17 г. 1
<p>
	Бен Ван Бюрден. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Бен Ван Бюрден. Снимка: Архив Ройтерс

Петролният гигант Royal Dutch Shell планира да харчи по около 1 млрд. долара годишно до 2020 г. за подразделението си, свързано с новите енергии, в момент, в който се ускорява преходът към възобновяема енергия и електрически автомобили, съобщава Bloomberg.

В някои части на света започваме да виждаме, че електрическите автомобили с батерии все повече биват приемани от потребителите“, а разходите за вятърната и слънчева енергия бързо спадат, коментира главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Бюрден в Истанбул на Световния петролен конгрес - среща на министри и главни изпълнителни директори на едни от най-големите петролни производители.

„Всичко това е добра новина за света и трябва да се ускори“, коментира той.

Shell вижда възможности във водородните горивни елементи, втечнения природен газ и следващото поколение биогорива за въздушните пътувания, корабоплаването и тежките товари – сфери на транспорта, където батериите не са адекватна идея. Неравномерният характер на вятърната и слънчевата енергия означава, че електроцентралнте с природен газ ще имат дългосрочна роля, каза ван Бюрден.

Макар че руският енергиен министър Александър Новак и шефът на Saudi Arabian Oil Co. Амин Насър заявиха, че петролът и газът ще продължат да доминират през следващите десетилетия, ван Бюрден подчертава потенциала за някои от бързо разрастващите се страни да навлязат бързо в по-чистата енергия.

Когато се насочите към места в света, където енергийното търсене все още се увеличава, например Азия и Субсахарска Африка, там има огромни възможности“, казва Ван Бюрден. „Има места, които като цяло не са притиснати в системата, задвижвана от въглища. Те имат потенциал да се насочат по-директно към по-малко енергоемки пътища за развитие“, смята той.

Често фокусът е твърде концентриран върху политиките за преход в енергийните източници в Европа и Северна Америка вместо върху бързо развиващите се икономики, каза още Ван Бюрден. „Това, което се случва в Англия, е важно, но това, което се случва в Етиопия е поне също толкова важно. От Дания до Демократична република Конго, от САЩ до Уганда, до Индия, до Китай – има много работа за вършене“, посочва той.

Тези страни все пак ще имат нужда от изкопаемите горива, за да развият индустрии като производство на стомана, цимент и химикали, тъй като се нуждаят от топлинната интензивност, която не може да дойде само от електричеството, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 6 години
Добро утро. Това е дългосрочна политика на Shell от години - и една от причините да инвестирам в компанията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още