IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Населението в България намалява с един от най-бързите темпове в Европа

В целия ЕС се наблюдава естествен прираст от 1,5 млн. души, който обаче се дължи на нетната миграция

14:47 | 10.07.17 г. 32
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Населението в България намалява с един от най-бързите темпове в Европа, достигайки 7,101 млн. души към 1 януари 2017 г. спрямо 7,153 млн. души предишната година. Това показват последните данни на Евростат, публикувани в понеделник.

Според статистиката за една година населението на страната е намаляло с 0,73%, или 51 925 души, в сравнение с 2016 г.

Данните сочат още, че българите представляват 1,4% от населението на целия Европейския съюз, което възлиза на 511,8 млн. души към началото на януари спрямо 510,3 през предишната година.

През 2016 г. в ЕС са били отчетени еднакъв брой родени деца и смъртни случаи – по 5,1 млн. души, което означава, че естественият прираст на ЕС остава неутрален. Именно затова позитивната промяна с ръст от 1,5 млн. души се дължи на нетната миграция.

С 82,8 млн. души, или 16,2% от общото население на ЕС, Германия е най-населената страна членка на ЕС, изпреварвайки Франция (67 млн. души, или 13,1%), Обединеното кралство (65,8 млн. души, или 12,9%), Италия (60,6 млн. души, или 11,8%), Испания (46,5 млн. души, или 9,1%) и Полша (38,0 млн. души, или 7,4%). От останалите страни членки делът на девет от тях е между 1,5% и 4%, а на тринайсет – под 1,5%.

Най-големият прираст на населението се наблюдава в Люксембург (19,8‰*), Швеция (14,5‰), Малта (13,8‰), Ирландия (10,6‰) и Австрия (9,5‰). В същото време най-голям спад се отчита в Литва (-14,2‰), Латвия (-9,6‰), Хърватска (-9,7‰), България (-7,3‰) и Румъния (-6,2‰).

По отношение на раждаемостта България и тук продължава да е на най-задните места с 9,1‰, макар че това е около средното за Европа – 10 на 1000 души. Преди страната ни с най-ниска раждаемост са Италия (7,8‰), Португалия (8,4‰), Гърция (8,6‰), Испания (8,7‰) и Хърватска (9,0‰). В същото време най-много деца са се родили в Ирландия (13,5‰), Швеция и Великобритания (по 11,8‰) и Франция (11,7‰). Като цяло в ЕС през 2016 г. са се родили 11 000 повече бебета в сравнение с предишната година.

В същото време смъртните случаи като цяло са с 91 хил. души по-малко за същия период. И ако България е на последните места по останалите показатели, тук е на дъното на класацията със смъртност от 15,1‰, следвана от Латвия (14,6‰), Литва (14,3%), Румъния и Унгария (по 13,0‰). Най-ниска смъртност се отчита в Люксембург (6,8‰), Малта (7,6‰), Холандия (8,7‰), Испания и Франция (по 8,8‰).

Именно поради тези различия България е и страната където броят смъртните случаи задминава най-много броя на ражданията – с 6,0‰. Малко по-нагоре в класацията е Литва (-3,7‰), Румъния (-3,5‰), Хърватска и Латвия (по -3,4%). Страната, където са се родили много повече деца, отколкото има загинали граждани в Ирландия (7,1‰). Малко след нея са Кипър (4,7%), Люксембург (3,6‰), Франция (3,0‰), Швеция и Обединеното кралство (по 2,7‰).

* Коефициентите се измерват в промили (‰) и показват броя лица на всеки 1000 души от средногодишното население.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 10 rate down comment 1
comet
преди 6 години
Съфорумци, като срещна подобно (ком.12) тарикатско прозрение (за растеж чрез дълг), просто ми се изпарява желанието да коментирам тука и се завъртам. До следващи срещи! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 1
Hahoto
преди 6 години
Айде да свършваме вече, по-бързо и да не се занимаваме с глупости ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
@Императорът @comet -----------------------------------------------------ммм ненам .... просто неам си и идея .... Некви стават мутри после сами се изпотрепват за некви си наркотици, другите пък се продават на Турция за по една яхта с къща, трети затварят предприятия за да вземат нещо което дори и не съществува в реалността (електронни пари в банкови сметки), други стават осъзнати педдали, на женската част ясна мечта да са раззпоретини .....I don't know на нов майчин език, ако дедо ни Паисий можеше да прескочи само за 15 мин. на некой Гейппарад в София или на Слънчака да хване някоя стрелба щеше да разбере за кво стаа въпрос, че сме юроди такива сме, но щеше да разбере поради що се срамим да се наречем българи ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 12
redcretin
преди 6 години
Че е ясна - ясна е, растеж. Точно развития запад го показва добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 2
comet
преди 6 години
Всеки организъм (общетво или империя) загива, когато болните клетки (паразитизмът/бюрокрацията) станат и консумират повече от каквото здравите клетки могат да осигурят. При 300% и повече заеми (характерно за страните от развития запад) диагнозата Е повече от ЯСНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 7
michaelis12
преди 6 години
ако ще и 100 години да съм навънка нали тва ми е държавата ве кауун ?!? такъв съм се родил такъв и ше пукна ..... ама дет разпраа Сакамотото жалко, че не намалявате се прибереме дееебба ...... треа стане чудо на чудесата да ви сменат главите с други или всички демократи да се изпарите някак дружно и ше се върне народа инак нема ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 5
comet
преди 6 години
под Турско Робство кат сме били ... не са ни клали с такива темповеПо време на ал.македонско, римско, византийско, прабългарско, турско или руско (след освобождението, че и до известна степен по време на съветско) ти да знаеш у нас лихвари (банкери), кра.дци (корпорации), актьори (политици) или ци.г а.не (пара.зити) да са виреели?!! :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 13
georgi_shum
преди 6 години
Ко речи ?!?!? Или вече си се натряскал от рано - рано ? А и ти нали не живееш и няма да живееш тук? Кво ти пука ? Остави ни нас "простите" да му мислим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 9
michaelis12
преди 6 години
човек да се неначуди на тия Ботев, Левски, Раковски и т.н. .... за ко са се занимавали с глупости (революционни комитети) че и са ги утрепали в името на нещо си (свободата) като после ше се появят хора кат Плеввнелиев, Първанов, Симьончо царчето и т.н. ше ни напраят Американска губерня, която ше си извърши легален геноцид ..... Егати прецедента, че то под Турско Робство кат сме били тия не са ни клали с такива темпове да го *** ?!? ...... ама за сметка на тва английското племе са ни еббава майкката със скоростта на 300 види *** .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 4
Jay Gould
преди 6 години
Понеже от Инвестор обявиха, че бежанците са голям шанс за икономиката на България, това лято все се оглеждам да видя бежанци камериерки по хотелите, бармани, готвачи, сервитьори и така нататък, след толкова ожалвания недостиг на кадри в туризма. Още не съм видял, но те са може би така интегрирани вече за почти 2 години по нашите земи, че не се забелязват. Но аз не губя надежда, защото съм позитивно настроен и вярвам безрезервно на професионалистите в медиите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още