IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Метрото диктува строителството на жилища и наема на офиси в София

Опасенията за издуване на имотен балон се разсейват и се създават условия за балансиране на пазара, пише в анализ Arco Real Estate

21:52 | 10.07.17 г. 2
<p>
	В София активно се строят новите линии на метрото. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

В София активно се строят новите линии на метрото. Снимка: Investor.bg

През първите месеци на годината има ръст на започнатите нови жилищни сгради в София - за първото тримесечие ръстът е от 7%, показват данните на Агенцията по вписванията, анализирани от агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate. 

"Прави впечатление, че предпочитаните локации не се концентрират в определени райони, а в притегателна точка се превръщат линиите на метрото", посочват от агенцията. Метрото е критерий и при наемена на офис площи. Другите условия, търсени от наемателите са възможността за паркиране, близостта до търговски център и т.н.

Като цяло статистиката регистрира идентичен брой на сделките с недвижими имоти за второто тримесечие на 2017 г., спрямо аналогичния период от предходната година. Тези обобщени данни затвърждават тенденцията за стабилен възход на имотния пазар, която беше наблюдавана през цялата 2016 год.

Опасенията от издуването на имотен балон се разсейват и се създават предпоставки за балансиран пазар, характеризиращ се с по-умерен ръст на ценовите нива, нововъведени законови регулации при новото строителство, които до известна степен забавят процеса на изграждане и спомагат за своевременното задоволяване на търсенето и всичко това е в комбинация с по-ниски лихвени проценти при кредитиране.

Жилищни имоти

В края на първия тримесечен период на 2017 г. в София започнатите нови жилищни сгради са се увеличили с около 7% спрямо първите три месеца на миналата година , а броя на жилищата в тях – с почти 42%, това сочат данните на Агенция по вписванията (все още няма изнесени официални данни към края на първото полугодие на 2017 г. - б. Arco).

Заради натрупаните запаси ново строителство се регистрира по-умерен ръст на цените от около 4-8%, за разлика от 2016 г., когато повишението достигаше нива от 10-15%.

Броя на постъпилите в Arco Real Estate запитвания за покупка на имот отчита ръст от 48,1% за второто тримесечие на 2017 г., спрямо аналогичния период на 2016 г. Интересът към къщи на територията на столицата представлява 14,86% от общото търсене на жилища за периода, като водещо остава търсенето на апартамент за покупка. 

Анализът от регистрираното в Агенцията търсене показва, че към средата на 2017 г. най-предпочитаните за покупка апартаменти са двустайните с 49,8% от общото търсене, а тристайните жилища откликват на нуждите на 29,52% от купувачите, като за сравнение по същото време през 2016 г. имаше баланс в интереса към двустайни и тристайни жилища.

Като резултат клиентите се спират на обекти за покупка с площ 80-120 кв.м., като крайната им продажна цена най-често е в диапазона 80 000 – 110 000 евро.

Кварталите в София с най-голям интерес за покупка са четири, според наблюденията на агенцията.

- Витоша, Хладилника и Банишора, които са предпочитани от 17,8% от клиентите на Arco Real Estate;

- Борово – 10,13%;

- Дианабад, Оборище – 9,49%;

- Център, Кръстова вада – 8,86%

Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 0
coder
преди 6 години
Естествено, че метрото диктува предпочитаните локации. То другата инфраструктура не е пригодена за такъв трафик. "Аре аз ще тръгвам преди 16;30, че да избегна трафика и да се прибера в 17, щото ако тръгна в 17 ще се прибера след 18".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
"Опасенията за издуване на имотен балон се разсейват и се създават условия за балансиране на пазара, пише в анализ Arco Real Estate"Това е като прocтитутки, да обясняват, как нямат никакви болести.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още