IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади е бил убит

Сирийската обсерватория за човешките права заявява, че разполага с „потвърдена информация“ за това

17:04 | 11.07.17 г. 4
<p>
	Абу Бакр ал-Багдади. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Абу Бакр ал-Багдади. Снимка: Архив Ройтерс

Сирийската обсерватория за човешките права заявява за Ройтерс във вторник, че разполага с „потвърдена информация“, че лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади е бил убит.

Руското министерство на отбраната съобщи през юни, че Багдади може би е бил убит при една от въздушните  операции, при която е ударена среща на командирите на терористичната организация в покрайнините на сирийския град Ракка. Вашингтон обаче каза, че не може да потвърди смъртта му, а западните и иракските представители са скептични по въпроса.

Ройтерс също заявява, че не може независимо да потвърди смъртта на Багдади.

„Имаме потвърдена информация от лидери, включително един от първи ранг, от „Ислямска държава“ в източната част на Деир ал-Зор“, заяви директорът на базираната във Великобритания група, следяща войната, Рами Абдулрахман.

Смъртта на Багдади бе обявявана множество пъти и преди, но Обсерваторията има опит с достоверна информация от гражданската война в Сирия.

Абдулрахман заяви, че източниците на Обсерваторията в Деир ал-Зор в Източна Сирия са били уведомени от източници в ИДИЛ, че Багдади е загинал, „но не уточняват кога“.

Иракски и кюрдски представители засега не потвърждават смъртта му.

Свързани с ИДИЛ сайтове и социални мрежи за момента също не предоставят информация във връзка с евентуалната смърт на лидера на организацията.

Смъртта на Багдади, който обяви халифат от джамия в иракския град Мосул през 2014 г., ще бъде първият голям удар срещу джихадистката група, която се опитва да защити свиващата ѝ се територия в Сирия и Ирак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Колко пъти бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
lozkhris
преди 6 години
От статията разбираме, че в Деир-ал-Зор има обсерватория. Явно е и много важна, щом се изписва с главна буква...а и се връзва с потвръдената информация, че Европа от няколко години се наводнява със сирийски астрофизици...:):):) На Викторийка някой с познания по английски, по-високи от ниво "конгречулейшънс" да вземе да и обясни, че в случая значението е "наблюдение на човешките права", а не на екзопланети в системата 51B Pegassi.Друг е въпросът, че върпосната "обсерватория" се състои от 1 / един / човек, намиращ се в Англия...Смехотвория....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 9
michaelis12
преди 6 години
Забрайх да питам Райтерска, паспорта намерихте ли му ? Щот тия брадатите не хоат без паспорти според Американските Средства за дезинформация .... :))Ако не паспорт може и кръщелно пак ше се приеме ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 9
michaelis12
преди 6 години
добре, то такъв надали е съществувал май само у вестниците ама как и да е, айде давайте следващия излямист обучен от ЦРУ за публиката .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още