IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saxo Bank: Световното производство на петрол ще се увеличи

Инвестиционната банка очаква цената на сорта Брент да достигне 58 долара за барел през второто тримесечие и 53 долара в края на годината

22:41 | 12.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Световното търсене на петрол ще продължи да се покачва и през следващото десетилетие и с това натискът върху енергийните компании да намерят нов петрол, който да замени кладенците за отлежаване и да отговори на повишеното търсене, ще се повиши.

Това прогнозира Оле Хансен, ръководител „Стратегии при суровините“ в Saxo Bank.

“През следващите две до три години този процес едва ли ще причини проблеми с растежа, който се предвижда да постигнат държавите извън ОПЕК през следващата година, който е достатъчен, за да отговори на нарастващото търсене", коментира анализаторът на банката, специализирана в търговията и инвестициите в различни активи. "Освен това ще бъде необходима стабилна по-висока цена, като голямата неизвестна и потенциална съпротива при търсенето е скоростта, с която се отдалечаваме от двигатели с вътрешно горене и се приближаваме към електричество и газ", допълва той.

Производство на нефт под контрол

Според Хансен второто тримесечие на тази година се оказва предизвикателство за петрола, след като технологичните разработки в САЩ и намаленото напрежение в Нигерия и Либия са помогнали за “заздравяване на световното производство”.

“Това спомогна и да се компенсират съкращения на производството на други държави от ОПЕК и Русия, като по този начин се възпрепятства възстановяването на баланса на търсенето и предлагането на пазара. Заради възобновената неустойчивост през юни, цените на американския лек суров петрол WTI и на суровия петрол „Брент“ се понижиха под 50 долара за барел, обезсмисляйки всички печалби, отчетени след миналогодишното решение на групата производители на ОПЕК и производители извън ОПЕК да намалят производството, отчете Оле Хансен. "След като ОПЕК очакванията не се оправдаха това доведе до отпадане на потенциалните купувачи, като по този начин оставиха продавачите на дребно под контрол”", казва той.

Той е на мнение, че тази ситуация ще се запази, докато данните за инвентара не покажат солидни признаци на подобрение.

Анализаторът посочва, че гладът за актуална информация ползва данните на Енергийната информационна администрация за седмичните петролни запаси в САЩ и "всъщност  тя почти пое ролята на пълномощник за световния пазар, въпреки че предоставя данни само за САЩ”.

В анализа си Хансен пише, че се усеща силното влияние на производителите, които не намаляват износа със същото количество, с което намаляват производството.

“Възможността на ОПЕК да поддържа износа трябва да се намали, за да се задържи повече петрол в самите държави, като по този начин се отговори на повишеното вътрешно търсене през пиковите летни месеци. В САЩ ръстът на продукцията през второто тримесечие е два пъти по-малък от този през първото, което може да се смята за признак, че американските производители не са готови или не могат да поддържат производството на всяка цена”, показва актуалната ситуация на пазара датският експерт. 

"Това развитие оставя на ОПЕК отворена врата – цената на суров петрол Брент може да се върне към 55 долара за барел през предстоящите месеци преди да започане нова вълна на спад, тъй като вниманието на пазара ще се насочи към потенциално увеличение на доставките за 2018 г., в случай че ОПЕК и Русия не успеят да подновят договора си след края на първото тримесечие на 2018 г.”, посочва той.

Ревизия на прогнозата

От Saxo Bank променят предишната си прогноза и очакват намаляване на цената на суровия петрол Брент от 58 долара за барел през второто тримесечие до 53 долара за барел в края на годината.

“Хедж фондовете досега имаха много тежка година. Споразумението от ноември за намаляване на производството предизвика нарастване в спекулативното търсене на петрол. Това приключи през февруари, когато средствата достигнаха близо 1 милиард барела петрол”, напомнят от инвестиционната банка.

В търсене на инвестиционни котви

Поддържаме оптимистични прогнози за златото с убеждението, че рискът за икономиката на САЩ в момента не е голям. Това означава, че прогнозата за напускане на Федералният комитет за операциите на открития пазар (FOMC) може да се окаже твърде оптимистична – пазарът на облигации вече сигнализира за това чрез изправяне на кривата на доходите и голямото търсене на дългосрочните облигации.

Очакванията за инфлацията, наблюдавани през десетгодишните печалби, спадат до седеммесечно ниско равнище и докато това може да се разглежда като негативен фактор за златото, то също така намалява необходимостта за по-високи лихвени проценти, като по този начин се гарантира, че реалните печалби, ключови за златото, остават ограничени.

Инвестиционното търсене на борсово търгувани продукти постоянно нараства през цялата година, констатират в Saxo Bank.

Според банковите анализатори инвеститорите, както институционални, така и на дребно, търсят разнообразие и потенциално хеджиране срещу възприеманото неправилно ценообразуване на финансовите рискове, което се наблюдава от различията между повишените акции и ниската волатилност спрямо нарастващата несигурност на икономическата политика.

“Несигурността по отношение на способността на президента Тръмп да възвърне политиките си, които  благоприятстват растежа, заедно с няколко геополитически рискове, също увеличиха търсенето на активи, които са сигурни, като например златото”, обяснява Оле Хансен.

Той напомня, че хедж фондовете “бяха силни купувачи на злато в началото на юни, тъй като перспективата за преодоляване на низходящата тенденция след 2011 г. нарасна”.

Средносрочната прогноза на Saxo Bank е, че след неуспеха да се пречупят 1300 долара за унция след коментарите по време на срещата на Федералния комитет за операциите на открития пазар, която се проведе на 14 юни, се стига до възможност за друга корекция заради покупателната способност.

“Придържаме се към нашата прогноза за края на годината от 1,325 долара за унция злато, като рискът може да нарасне, имайки предвид, че пробив над 1,300 долара унция вероятно ще привлече интерес за активизация и на макро фондове", коментира Оле Хансен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
lyusien
преди 6 години
Производството и износа ще нарастват но другата част на уравнението- потреблението постоянно ще намалява И причините са кристално ясни Повишена енергиина ефективност В Е И и електроавтомобили Така че хедж фондовете да се подготвят за цени на петрола между 43 и 47 долара за барел Напразни очаквания са цени от 60 долара за барел Някои ще загубят много пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още