IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hellenic Petroleum ще разшири бизнеса си с бензиностанции ЕКО в България

Гръцката компания управлява 86 бензиностанции и четири петролни бази с общо 1200 служители в страната ни

09:37 | 13.07.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Гръцката петролна компания Hellenic Petroleum, която може да бъде приватизирана скоро, има амбициите да бъде фактор за развитието на енергийния пазар в България. Това коментира изпълнителният директор на гръцкия концерн Григорис Стергюлис пред журналисти.

Той е в България по повод 15-та годишнината от откриването на първите бензиностанции ЕКО, част от холдинга.

"България е растящ пазар и вярваме в доброто бъдеще за икономиката", каза Стергюлис и допълни още, че компанията не просто ще бъде участник, но и фактор на влияние на пазара в България. Без да разкриват повече подробности, от компанията обясниха, че планират покупки и разширяване на дейността в страната. 

Hellenic Petroleum е сред водещите енергийни компании в региона, а у нас тя управлява 86 бензиностанции и четири петролни бази с общо 1200 служители. Плановете на ръководството ѝ са да бъдат разкривани още бензиностанции в България на "ключови локации" в страната.

Като част от Европейския съюз компаниите и в България, и в Гърция трябва да спазват определени правила – по отношение на петролния бизнес има строги изисквания за околната среда, за използвани технологии и така нататък. Това добавя по 4 долара на барел към цената на продуктите спрямо конкуренцията от Близкия изток, и поставя под натиск компаниите, обясни още Стергюлис.

Затова и в Hellenic Petroleum залагат на стратегията за повишение на продуктивността и оптимален баланс между технологии и ресурси, включително и човешки.

"Фокусът е насочен към иновациите, защото големите брандове трябва да мислят за бъдещето, а не за постиженията днес", допълни Роберто Караханас, мениджър "Международни и вътрешни пазари" в Hellenic Petroleum Group. Той посочи, че другите основните фактори за развитие, на които залага компанията са уважение към клиента, защото той плаща продукта, и уважение към обществото.

Алексиос Атанасополос, изпълнителен директор на "ЕКО България", презентира един от ангажиментите към обществото на компанията - двама български студенти ще завършат магистърска програма в сферата на енергетиката в техническия университет в Крит и в университета в Пиреос на издръжка на гръцката компания.

По отношение на бъдещето, в Hellenic Petroleum вярват, че продуктите им ще имат място на пазара. В момента в Европа има 270 млн. автомобила и над 500 млн. двигателя с вътрешно горене. До 2035 година техният брой ще бъде удвоен, а електрическите автомобили ще бъдат около 2-3% от всички, прогнозира още Стергюлис. Тези очаквания са изготвени на базата на анализи от автомобилни производители, уточни той.

Изпълнителният директор на Hellenic Petroleum разкри и плановете за тотална промяна в начина, по който компанията ще предлага част от услугите и продуктите си. "Бензиностанциите на бъдещето" ще дават възможност за по-комплексни услуги – зареждане с бензини и дизел, зареждане и на електромобили, както и други услуги. "Бензиностанциите ще се превърнат в огромни супермаркети", обясни още той.

Григорис Стергюлис коментира още, че гръцкият холдинг не формира своята печалба от цената на литър продадено гориво, а от добиваните петролни продукти и от комплексните услуги, които предлага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Прекрасно Може би най после ще имаме истинска пазарна конкуренция в петролния бранш Ррекрасно е предложението за по вече комплексни услуги във бензиностанциите Може би само прогнозата за електромобилите е грешна След20 години електромобилите в Европа и САЩ ще бъдат между 25 и 30 % от всички автомобили Но гръцката фирма ще печели от зарежданията им в техните бензиностанции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още