IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Григорис Стергюлис: България може да бъде енергиен хъб на Балканите

Eнергийната криза в началото на годината промени визията ни за развитие, коментира изпълнителният директор на Hellenic Petroleum

12:22 | 13.07.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Григорис Стергюлис. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Григорис Стергюлис. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България и Гърция са членове на ЕС и границите вече не съществуват и не можем да си позволим лукса да се откажем от създаването на единен пазар на Балканите, коментира изпълнителният директор на Hellenic Petroleum Григорис Стергюлис. Компанията има амбициозни планове да промени съществено своето присъствие в региона и услугите, които предлага на потребителите.

Пред Investor.bg той разказа още за своята визия за развитие и принципите на бизнеса.

Г-н Стергюлис, Hellenic Petroleum е на пазара в България от 15 години. Какви трудности срещнахте у нас?

- Вижте, да правиш бизнес е да разбереш клиентите и техните нужди, а, повярвайте ми, нашите компании се развиват заедно и в ритъма на нуждите на клиентите ни. Най-трудното е да бъде намерен баланс между нуждите и това, което предлагаме. Светът се променя и много идеи, много неща умират, много нови неща се раждат и много неща се променят. Пример за това са мобилните телефони - в растящ пазар за 2 млрд. телефона и с прогноза за увеличаване до 10 млрд., компании изчезват. Ние няма да бъдем такава компания.

С новия мениджмънт на компанията в България взехме важни решения и си казахме, че трябва да следваме идеята на Ригас Ферерос (гръцки поет и революционер, известен в България и като Ригас Велестинлис - б.а), който казва, че Балканите са една държава, нашата държава и това правим.

Не можем да си позволим лукса да не се възползваме от единния ни пазар на Балканите - общ пазар с едни и същи нужди и еднакви проблеми. Не е нужно да гледаме на север, а и на юг.

Какви са плановете Ви за развитие в България и за целия регион в такъв случай?

- Енергийната криза през януари ни показа много неща. Малко хора всъщност разбраха какво точно се случи - някои ядрени централи във Франция не работеха, имахме тежка зима, централите с възобновяеми източници не функционираха заради ниските температури и на този фон енергийните нужди се увеличиха.

Какво се случи - всички централи - хидро, ядрени, използващи течни горива, обединиха своите усилия, за да стабилизират системата. Това ни показа, че не можем да си позволим една компания да предлага течни горива, друга електроенергия, природен газ.

Трябва да променим Hellenic Petroleum и да бъдем мултинационална енергийна компания. Това е нашето мото и това ще правим и в България - ще ви предоставяме всичко, от което имате нужда, да не се притеснявате кой ви доставя енергия. Ще предоставяме комплексни услуги, за да не губите време без причина. Сега сме във вашите джобове, но искаме да бъдем и във вашия живот.

Целият мениджмънт в България е инструктиран да представи инвестиционни планове във всички енергийни сектори - водни, възобновяеми източници, търговия и т.н., на нашия инвестиционен комитет. Надявам се до края на годината да имаме петгодишен план, който ще се обновява, разбира се, и ще промени присъствието ни в целия енергиен сектор на Балканите. И ще ви кажа една малка тайна - ако погледнете на картата, България може да бъде енергиен хъб.

За това се борят и България, и Гърция? Дали двете страни трябва да бъдат конкуренти или да работят заедно в тази насока?

- Периодът, в който всеки един от нас вярваше в конфронтацията, вече не съществува. Границите вече не съществуват - ние сме членове на Европейския съюз, споделяме едни и същи нрави, кухня и няма място за политически пречки. Уинстън Чърчил е казал, че Балканите произвеждат повече политика, отколкото могат да понесат. Нека да докажем, че е бъркал.

Енергиен хъб означава, че Европа има нужда от две енергийни врати - една на север и една на юг. Южната означава, че Гърция ще бъде вратата, но транзитът към Централна Европа може да бъде направен през България.

Като споменахме за политика - имате ли притеснения, че предупрежденията на Турция към страните, които добиват газ край Кипър, могат да застрашат реализацията на проекти като EastMed?

- В никакъв случай. В Турция и във всички останали страни трябва да знаят, че националните ресурси са на хората, ние само боравим с тях. Ако искаме да имаме добро бъдеще за децата ни, трябва да използваме националните ресурси по най-добрия начин. Въпросът обаче е как цялата тази енергия, от какъвто и да е източник, ще бъде използвана.

Само 10% от природния газ се използват от домакинствата, а останалите - от индустрията и основно за производство на електроенергия. За да може който и да е газопровод да работи, да има стойност, имаме нужда от сериозен пазарен тест, който да обоснове инвестициите.

Партнирате си с Total за проучване за газ и петрол край Крит. Имате ли планове да участвате в подобни проекти в България?

- Това е най-успешният ни проект и в него участваме с двете най-големи енергийни компании в света - Total и ExxonMobil, защото те имат технологията да проучват в дълбоките води (над 5 хил. метра) край Крит. Ние искаме всички балкански страни да участват в този проект - ако погледнем картата, има залежи край Египет, Израел, Кипър и вероятно Гърция, да можем да използваме тези ресурси в полза на всички страни.

Не мога да ви кажа какво предстои, защото не знаем какво ще открием там. Но вярвате ли, че развитието на Гърция може да се случи, противопоставяйки се на България? Това не е възможно. Ако постоянно комуникираме с правителствата ни, с министерствата, тогава ще имаме по-добри резултати. Аз правя това непрекъснато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Ала бала , щом на портата са гърци ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още