IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БОРИКА внедри национална картова схема

До края на юли 100% от АТМ устройствата и 85% от ПОС терминалите ще приемат българската карта с бранда Bcard

10:57 | 13.07.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Картовият и платежен оператор БОРИКА внедри национална картова схема, с която очаква да има положително влияние върху икономиката на държавата, като се променят коренно начините на разплащане в страната. Целта е да се повиши броя на платежните трансакции и да се промени съотношението между плащанията на АТМ и ПОС.

Към момента това съотношение е 56:44 в полза на АТМ за България и 19:81 в полза на ПОС в Европа, показват данните на компанията.

Основната цел на схемата е миграция от кеша към дигитални канали чрез развитие на нови електронни услуги в публичния и частния сектор.

Българската карта носи бранда Bcard.

До края на юли 100% от АТМ устройствата и 85% от ПОС терминалите ще приемат българската карта с бранда Bcard, съобщи Стоилка Арсова, ръководител на  Националната картова схема. Тя я описа като „една карта – много точки на разплащане“.

С Bcard клиентите ще могат да извършват плащания към държавата, да ползват електронни ваучери, транспорт, вендинг машини и други.

Главният изпълнителен директор на БОРИКА Мирослав Вичев обяви, че внедряването на националната картова схема е ключов проект в новата пазарна стратегия на дружеството.

Той напомни, че в момента в Европа функционират 27 национални картови схеми (14 за дебитни и 13 за креудитни карти). В голяма част от от тези държави се реализират средно над 120 платежни трансакции на глава от населението всяка година, докато в България те са едва 11.

Интерес към българската  Bcard вече има в Румъния и Гърция.

Стратегически за България е добре да разполага с национална картова система, която да позволява задържане на финансови средства в пределите на страната и да се предлага на по-конкурентни цени. Сега над 90% от трансакциите с издадени в България банкови карти се извършват на територията на страната, като същевременно 99% от тях минават през системи като MasterCard и Visa.

Подуправителят на Българската народна банка и ръководител на управление „Емисионно“ Калин Христов обясни, че в статегията на  дружеството се залага „ясна дифиниция на продуктите, които се предлагат, и те да са цени с разумна възвращаемост".

„Важно е банките да имат  платежна инфраструктура на ниска цена", каза Христов, който е председател на съвета на директорите на БОРИКА.

Очаква се цената на услугите, предоставени през национална картова схема, да намалее с 40%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Доскоро Пиреос беше една от най-изгодните, но и там се вдигнаха драстично таксите. Оглеждам се за друга...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
mvr0306
преди 6 години
Това е добре, не разбрах в чужбина ще работи ли? Отделно, встрани от темата, май е добре да има и една държавна бг банка за обслужване на физически лица и дребен бизнес...амо така може да се спре непрекъснатото покачване на таксите от страна на търговските банки. Може да е без много лъскави офиси и повече ориентирана към интернет банкиране, но с по-поносими цени. Наскоро една от известните банки вдигна цената за облужване на сметка от 10 на 15 лева за юридически лица, което си е + 50% !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още