IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР стартира нова кредитна програма за 300 млн. евро по плана Юнкер

Държавната банка има готовност да поеме целия риск по кредитите

14:40 | 13.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Българската банка за развитие</em></p>

Снимка: Българската банка за развитие

Българска банка за развитие (ББР) стартира програма за 300 млн. евро по „Плана за инвестиции за Европа“, известен като плана „Юнкер“.

Съгласно програмата търговските банки ще могат да получат финансов ресурс до 50 млн. евро, с който ще отпускат финансиране спрямо индивидуалните си вътрешните правила за кредитиране. Освен предоставянето на средства, ББР има готовност да поеме и до 100% от риска по заемите към българските фирми, съобщи Ангел Геков, председател на управителния съвет на ББР и изпълнителен директор. 

Чрез он-лендинг програмата търговските банки ще могат да финансират микро, малки, средни и междинни предприятия с персонал до 3 хил. души. Финансирането на новата схема е осигурено съвместно от ББР и Европейската инвестиционна банка в рамките на „Плана за инвестиции за Европа“.

“По новата он-лендинг програма компаниите ще могат да кандидатстват за инвестиционно, проектно и свързаното с тях оборотно финансиране от 3 до 24 млн. лв., като няма да се допуска рефинансиране на вече действащи кредити", обясни Геков.

Лихвеният процент е до 6-месечен EURIBOR плюс надбавка от 2 до 4%, което включва и финансовото предимство от 35 базисни точки, осигурено по финансирането от Европейската инвестиционна банка и Европейския фонд за стратегически инвестиции.

Максималният краен срок  за погасяване на кредитите е до 2032 г.

“Предложението за новата програма е изпратено до всички търговски банки, като се очаква те да заявят интерес за участие до края на юли”, посочи Ангел Геков.

Той информира, че досега Асоциацията на търговските банки не се е произнесла за проекта на ББР за изграждане на онлайн базирана платформа, наречена „Втори шанс“, чрез която ще се търси възможност за фирми, на които им е отказан банков заем, да получат втори шанс да бъдат кредитирани. Малките и средни фирми ще бъдат качени на единна обща платформа, от която да се черпи информация каква е причината за предишния отказ да им се предостави заем, като ще се търси реализация на проектите им.

По думите на банкера тази информация банките преценяват като „чувствителна“, затова той не изключи вариант ББР да се договаря поотделно с всяка от тях.

Механизмът предвижда сключване на допълнително споразумение с предприятието, с което се удължава или срока на заема, или се дава по-голяма гаранция. Целта е кредитът да стане синдикиран и да се удължи матуритетът, като допълнителните условия се поемат от ББР.

Геков се надява, че ако се постигне договореност с някоя банка в бъдеще, впоследствие и други кредитни институции да се присъединят към проекта.

„Онлайн базираната платформа  може да улесни малките и средните предприятия с прехвърляне на кредитното досие на дадена фирма, за да може кредитът да се разгледа отново“, уточни изпълнителният директор на ББР Билян Балев.

Според него ББР ще разглежда всеки отделен случай.

Банкерът каза, че във Великобритания предоставянето на информация от кредитното досие на дадена фирма е уредено със закон, а в други държави е застъпен принципът на доброволното предоставяне на информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още