IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Караиванова предложи Румен Соколов и Йордан Чомпалов за свои заместници в КФН

Соколов ще отговаря за надзора над инвестиционната дейност, а Чомпалов - за осигурителния пазар

16:22 | 13.07.17 г. 1
<p>
	<em>Карина Караиванова, Снимка: БТА</em></p>

Карина Караиванова, Снимка: БТА

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова внесе в парламента своите предложения за постовете на двамата зам.-председатели с изтекли мандати, става ясно от съобщение на сайта на Народното събрание. 

Да отговаря за надзора над инвестиционната дейност е предложен икономистът Румен Соколов, а за осигурителния пазар - юристът Йордан Чомпалов.

„Квалификацията и професионалния опит на Соколов в най-голям степен свидетелстват за богатия опит и задълбочените му познания в специфичната област на капиталовите пазари“, посочва се в писмото на Караиванова до председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Румен Соколов притежава магистърска степен по икономика от УНСС, а освен това е и магистър по бизнес администрация от Cotrugli Business School, Хърватия. Професионалното му развитие е изключително в сферата на капиталовите пазари. Към момента той е управител на „Сервиз финансови пазари“ ЕООД, което е дъщерно дружество на Българска фондова борса (БФБ – София).

Йордан Чомпалов е магистър по право от Юридическия факултет на СУ „Климент Охридски“, а впоследствие придобива следдипломна квалификация по финансов мениджмънт към УНСС. Преминал е допълнителна шестмесечна квалификация в САЩ в сферата на инвестициите, банките и финансите. Член е на Софийската адвокатска колегия от 2001 г. През годините той се развива в сферата на финансите и по конкретно в областта на правото на ценните книжа и финансовите пазари, търговското и банковото дело.

Караиванова аргументира своя избор с богатия му опит в разработването на нормативни актове, което е „изключително полезно за разработване на принципно нови нормативни актове в областта на осигурителния надзор в КФН“. Като предимство се посочва познаването му за детайли на процесите в сферата на капиталовите пазари, което би имало полза върху надзора на инвестиционната дейност и възможностите за инвестиции на пенсионноосигурителните дружества.

Кандидатите трябва да бъдат избрани след изслушване в Народното събрание. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако той не получи необходимите гласове, ще бъде открита нова процедура за избор.

При избирането си преди година Караиванова се ангажира да формира екипа си максимално бързо и си постави като краен срок септември. При приемането на поста миналото лято тя не успя да предложи своите заместници преди лятната ваканция на депутатите.

Тогава само Ралица Агайн, която отговаря за застрахователния надзор, беше с редовен мандат. Другите двама членове на КФН Ангел Джалъзов и Николай Попов са с изтекли мандати от 2 години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
vale1
преди 6 години
Без да ги познавам двамата ,след като разгледах малко в нета досегашните им работи съм обнадежден ,че това са много добри кандидатури и дано НС ги одобри .И двамата в последните години са били участници по един или друг начин във фондовия пазар на БГ и са запознати с проблемите ни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още