IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалното затопляне поставя в риск световното производство на кафе

Възможно е площите да се свият и да плъзнат болести по растението

10:27 | 14.07.17 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Климатичните промени застрашават световното производство на кафе, което изостава през последните години от търсенето. За това предупреждават експерти и колумбийските власти на първия Световен форум на производителите на ароматните и освежаващи зърна в колумбийския град Меделин, предава Франс прес.

"Всички ще бъдат засегнати. Кафето е много чувствително дори към леки промени на температурата. Ако температурата се повишава, всички страни ще бъдат засегнати", заяви бразилецът Жозе Сете, изпълнителен директор на Международната организация по кафето (МОК). Организацията обединява 43 страни износителки и седем вносителки, информира БТА. 

Обработваемите площи, предназначени за отглеждане на кафе, биха могли да се свият наполовина през 2050 г. заради повишението на температурите, което е фактор и за разпространението на болести по растението, отбелязва се в доклад на Института по климатология на Австралия от 2016 г.

Според МОК производството на кафе е по-слабо от потреблението вече две години.

През 2016 г. Бразилия е събрала реколта от 51,4 млн. чувала, но тази година се очаква спад от 11,3 на сто заради двугодишния отрицателен цикъл за сорта арабика.

Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос предупреждава на форума в Меделин, че плодородието на бразилските земи ще отслабне заради глобалното затопляне.

Близо 25 млн. семейства в 60 страни преживяват от производството на кафе, чийто пазар се оценява на 100 млрд. долара годишно, според данните на МОК за първото тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
в средата на 19-ти век ----моля статистика от измерванията през 19-ти век ! че нещо аз никъде не е намерих из нета :):) да не би защото никой не е водил такава, незнам !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
За промените сме съгласни отдавна. Може би от около хиляди години. Сега спорим за посоката. Затопляне ли ще бъде или захлаждане и коя е основната причина.Юни 2012 е бил по-топъл от юни 2017 с един градус, това означава ли, че ще е застудяване :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
А и стига сте повтаряли тея мантри против глобалното затопляне и бизнеса дето някой си го измисли.Трябва да си голям и-д-и-о-т за да отричаш, че няма климатични промени, и че те не заплашват човечеството с нищо кой знае какво само заради една шепа хора, които са видели очевидното преди вас и са ви изпреварили в бизнес начинанието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Възможно е и вселената да изчезне ама не изчезва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
studioaa
преди 6 години
Исторически юни не беше особено горещ. Например 2016 е една от най-горещата година от около един век, но в средата на 19-ти век има години, които са много по-горещи от 2016. Тази гореща вълна от преди 170 години и тя ли е предизвикана от въглеродните емисии? И 1934г е била почти толкова гореща колкото 2016, а тогава индустрилното производсто съществува само 2-3 държави в целия свят. А всички знаем, че годините от 1939-1944 са изключително студени и това мини застудяване следва период с рекордни горещини. Изключително наивно е да се винят шепа температурни аномалии на човешката дейност. А абсурдно от икономическа гледна точка е ние солидарно да плащаме за проблем, който ние нямаме дори и човешката дейност да води до известно затопляне това нас не ни засяга ни най-малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Още няколко милиона към сметката на Ал :) Дано да спаси земята от прегряване или застудяване. Кой каквото си избере.Al Gore launches renewable energy action plan in Victoria, Australiahttp://***.cnbc.com/2017/07/14/al-gore-launches-renewable-energy-action-plan-in-victoria-australia.htmlRecord breaking cold weather hits Australias south easthttp://***.news.com.au/technology/environment/record-breaking-cold-weather-hits-australias-south-east/news-story/50906eac539b4fa9303ae95302b7f36b
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 6 години
ние сме били глобална държава ... иначе как ще коментираш горещия юни? или откъсването на Ларсен Ц В Антрактида :):) ... който е горе долу 1/3 от площа на България :):) ... но статията пак си остава зле, не ме разбирай грешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 4
studioaa
преди 6 години
Няма съмнение, че това е измамата на века. Шараните като нас плащат по 2 милиарда лева субсидии годишни за перки и панели, а от друга стана пари за образование, здравеопазване и сигурност няма. Клиентът на прокуратурата Тралалайчо Тралалайков сключи договори за по 25-30 години с "наште фирми" на цена от 800 лв на мегават час, а затворихме блоковете на АЕЦ Козлодуй, който произвеждаха ток на цена 50 лв на мегават час. И като капак на всичко милиарди се изливат в безсмисленото саниране, което превръща сградите във потенциални факли и източници смъртноносни заболявания като рака на белия дроб. Голяма част от отровите от производството на т.н топлоизолация увеличават драстично риска от развитие на смъртносното заболяване дори повече от тютюнопушенето... Да ни е честита новата "енергийна стратегия за 21 век" или по-скоро за 19 век защото натам сме се запътили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Може би парите изкарани от глобалното затопляне ще се окажат най-лесните пари изкарвани някога."Al Gore has come into you fellas business. ... He has made $3 or $400 million in your business. And he's not very smart," Munger said at the Daily Journal annual meeting on Feb. 15. "He had one obsessive idea that global warming was a terrible thing. So his idea when he went into investment counseling is he was not going to put any CO2 in the air."https://***.varchevbrokers.com/charlie-munger-al-gores-strategy-to-invest-in-green-companies-is-quite-successful/?lang=en
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
studioaa
преди 6 години
След най-студената зима у нас в последните 40 години, след рекордното количество ледове на остров Гренландия след валеж от сняг в Арабската пустиня невиждани от векове лъжливите устенца на фалшивите лЕберали и техните медии пак тръбят за някакво митично глобално затопляне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още