IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: HP отново на лидерската позиция на пазара за компютри

Световните доставки на компютри обаче продължават да се понижават и през второто тримесечие на 2017 г.

11:17 | 15.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: HP Facebook Page</em></p>

Снимка: HP Facebook Page

Глобалният пазар на компютри продължава да се срива, коментира Statista.

Според данни на консултантската къща Gartner, проучваща пазара, световните доставки на компютри са достигнали 61,1 млн. през второто тримесечие на 2017 г., което е най-ниското им ниво за тримесечие от 2007 г.

Според Gartner по-високите цени в резултат на недостигa на компоненти са причината за слабото търсене през последните три месеца. Трудно обаче може да се оспори, че спадът напоследък е и част от по-дългосрочна тенденция, при която все повече дейности, преди извършвани от компютрите, сега се пренасочват към други устройства.

Както показва графиката, HP отново се връща на лидерската позиция на пазара за компютри през второто тримесечие с общо 12,69 млн. доставени компютри. HP и Dell са и единствените доставчици в топ 6, успели да обърнат негативната тенденция на пазара като цяло.

Дори Apple, която обикновено не се поддава толкова на тенденциите на пазара, както производителите на компютри, работещи с операционна система Windows, отчита спад на доставките на Mac с 0,4%, сочат предварителните данни на Gartner.

Infographic: HP Reclaims Top Spot in Slumping PC Market | Statista

Други графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още