IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите в ЕС трябва да ни уведомят при проверка на социалните ни профили

ЕК затяга регулацията на събиране на данни от социалните мрежи

14:52 | 14.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европа има послание към работодателите: помислете добре, преди да проверите профилите в социалните мрежи на кандидатите за работни места.

Европейските власти издадоха нови насоки, които предупреждават шефовете на компании за правните опасности от преглеждането на профилите в социалните мрежи на потенциалните служители, предава CNN.

Новите правила изискват работодателите да получат отказ от отговорност, преди да проверяват онлайн акаунтите в социални мрежи като Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter и LinkedIn.

Ако кандидатите не видят предупреждение, компанията ще нарушава правилата за защита на данните на Европейския съюз (ЕС). Освен това работодателите няма да имат право да събират данни от социалните мрежи като част от процеса по наемане, освен ако не е „необходимо и уместно“ за конкретната работа. 

Насоките са част от дълъг документ, изясняващ законите за защита на данните, които се отнасят до работодателите от 28-те страни в ЕС. Правилата може да изискват компаниите да променят начина, по който наемат хора.

Проучвания показват, че работодателите все повече използват социалните мрежи, за да проверяват кандидатите за работа. В САЩ 70% от работодателите използват социалните мрежи като част от процеса на проучване, сочи ново изследване сред над 2300 мениджъри и специалисти по човешки ресурси, дело на CareerBuilder.

Властите в ЕС също така дадоха и други насоки, свързани с данните, отнасящи се до фирмите. Така например работодателите могат да дават носими устройства като Fitbit на своите служители, но не могат да ги ползват за събиране на данни. Освен това нямат право да работят с трети страни, които могат да притежават въпросната информация.

Същевременно фирмите нямат право да предоставят прекалено подробни данни за своите служители на клиентите си. Една компания за доставки например може да пише на клиент, за да му каже, че доставчикът пътува към него, но не може да предостави името му или негова снимка.

Няма „никакво законно основание“ за предоставянето на толкова подробна информация, посочва регулаторът.

Редица нови правила за защита на данните ще бъдат въведени в ЕС през май 2018 г. Те покриват всичко – от дронове до безпилотни коли. Актуализираните правила са създадени така, че да защитават индивидуалните права, неприкосновеността на личния живот и споделянето на данни. Компаниите, които не ги спазват, могат да получат глоба в размер до 4% от годишните приходи от продажби.

Говорител на Европейската комисия заяви, че въпреки че най-новите насоки за работодателите се отнасят конкретно до действащите разпоредби за данните, те са създадени, за да се следват и когато новите правила влязат в сила следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още