IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудно се намират работници за прибиране на реколтата от кайсии в Силистренско

Въпреки изобилието от плод продукцията е застрашена

13:52 | 16.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Богата реколта от кайсии отчитат производителите тази година в Силистренско. Въпреки изобилието от плод продукцията е застрашена - трудно се намират берачи, информира bTV. 

Ситуацията затруднява и Николай Недев, който има 300 декара с кайсиеви дървета, отрупани с плод. Но няма кой да ги обере, защото трудно се намира работна ръка, въпреки безработицата в района.

Николай превозва работници от съседни области, а негови колеги наемат берачи чак от Южна България. „Идват хора, на които цяла седмица трябва да им обясняваме как се бере кайсия – коя е узряла, коя е зелена”, посочва той.

Овощарят Димитричка Търпанова добави, че ползва бригади от сливенските села.

Кайсията е нетраен плод и затова трябва бързо да се продаде или да се преработи. Тук идват прекупвачите.

В близост няма преработвателно предприятие, нито условия за съхранение на плодовете. „Някои колеги предприемат да правят хладилници, но те са за временно съхранение на кайсията и това определено е проблем – значи трябва да се мисли в тази насока,  и то, естествено, трябва с някаква подкрепа на държавата”, добавя Недев.

Сред най-сериозните тревоги в сектора е, че в Североизточна България няма станция за борба с градушките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още