IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виновните за свалянето на малайзийския самолет над Украйна може да бъдат съдени задочно

Това вероятно ще стане по холандското законодателство

14:16 | 16.07.17 г. 5
<p>
	Реконструираната в хода на разследването пилотска кабина на сваления самолет. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Реконструираната в хода на разследването пилотска кабина на сваления самолет. Снимка: Архив Ройтерс

Виновните за свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии с полет МН17 над Източна Украйна през юли 2014 г., при което загинаха всички 298 души на борда, може да бъдат съдени задочно, каза днес външният министър на Австралия Джули Бишоп, цитирана от Ройтерс.

Повечето от жертвите, оказали се на борда на злополучния Боинг-777, бяха холандци, но имаше и пътници от още 17 страни, сред които и 38 австралийци. Самолетът бе свален от произведена в Русия ракета "Бук" над територия, контролирана от проруските сепаратисти в Източна Украйна, бе заключението на холандската агенция по въздушна безопасност през 2015 г.

В края на миналия месец Холандия обяви, че заподозрените по делото ще бъдат съдени в холандски съд и по холандското законодателство. 

Австралийският външен министър Джули Бишоп каза, че ще следва "всяка законова пътека" и призова Русия да изпълни резолюция 2166 на Съвета за сигурност на ООН, чийто автор е Австралия, предаде БТА. 

Тази резолюция "призовава всички страни да сътрудничат, за да могат виновниците за убийството да бъдат изправени пред съд", каза тя по австралийската телевизия. "Възможно е да има и и задочно съдене", добави Бишоп. Говорителка на външното министерство не можа да даде повече подробности.

Москва, която отрича всякакво участие в сраженията в Източна Украйна, отрича и някоя нейна ракета да е била използвана срещу полет МН17.

Ройтерс припомня, че през 2015 г. Русия блокира създаването на международен трибунал относно трагичния инцидент.

Не е ясно доколко Москва ще сътрудничи с холандския съд, ако прокурорите назоват руснаци като заподозрени или поискат информация по случая, добавя агенцията.

Преди няколко дни Малайзия изрази надежди, че заподозрените ще станат известни до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
Да бе, то цял свят знае, че руснаците са мазохисти и се чудят кой самолет да свалят, че да получат още санкции. Даже не знам защо съд ще има - направо да казват колко пари искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 6 години
Шемет, в доклада на холандското следствие е описано кога и как ракетата е влезнала от Русия, на каква платформа, кои са руснаците които са я внесли и т н тн. За целия свят не се съмнява кой е виновен, след като бяха един от командирите на "опълченците" беше публикувал съобщение в мрежите за сваляне на украински транспортен самолет и след половин час го изтри. А украинските власти оповестиха подслушан разговор в който му докладват "Трупове, навсякъде трупове".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
stanislavr
преди 6 години
"В края на миналия месец Холандия обяви, че заподозрените по делото ще бъдат съдени в холандски съд и по холандското законодателство." - това е цитат от статията. Кралство Нидерландия ще съди "заподозрени"! Или някой е превеждал от оригинала на 3-4 ракии, или това ще е голям майтап.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
Всичко отдавна е ясно, особено след като руския производител на свалената отдавна в Русия ракета (но на въоръжение в Украйна) направи следсвения експеримент, т.е. възстановка на инцидента.Но на Запада му трябват санкции в подкрепа на еврогГгейските ценности срещу Русия, а не истина >>>>>>>>>>
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
dakl
преди 6 години
Да , но първо трябва да се открият, а изглежда тези които зная кои са нямат интерес да говорят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още