IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика отчита стабилен растеж от 6,9% през второто тримесечие

Някои експерти обаче се съмняват, че този значителен ръст ще бъде и траен

09:58 | 17.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската икономика е постигнала стабилен растеж през второто тримесечие от 6,9 на сто, съобщи БТА, позовавайки се на световните агенции.

Този темп на увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) на втората икономика в света обаче може да се забави заради волята на властите да се борят срещу огромното задлъжняване на азиатския гигант.

Добрият резултат за БВП е съпътстван от окуражителни данни и за промишленото производство, продажбите на дребно и инвестиции, отразявайки в същото време стабилността и на вътрешното, и на външното търсене.

Някои експерти обаче се съмняват, че този значителен растеж ще бъде и траен. Неотдавнашното затягане на кранчето на евтините заеми доведе до забавяне на нарастването на кредитирането, а това ще се отрази на икономиката през втората половина на годината, коментират анализатори. 

Частният и държавният дълг са достигнали 250 на сто от БВП на страната и това е повод за тревоги и сред рейтинговите агенции. Пекин бе отворил силно кранчето на кредитите през последните години, за да подкрепи икономиката, но създаде спекулативен бум и то най-вече на пазара за недвижими имоти.

Агенция Фич (Fitch) предупреди в петък, че нарастващият дълг на Китай би могъл да предизвика "икономически и финансов шок", но въпреки това запази сегашната си оценка А+ със стабилна перспектива.

Промишленото производство се е увеличило със 7,6 на сто през юни на годишна основа, а спрямо предходния месец е нараснало с 6,5 на сто. За цялата първа половина на годината то се е увеличило с 6,9 на сто.

Продажбите на дребно са нараснали с 11 на сто през юни спрямо 10,7 на сто увеличение през май. За първите шест месеца растежът е 10,4 на сто.

Инвестициите в производствен капитал са скочили с 8,6 на сто през първата половина на годината.

"Правителството на Китай активно съдейства за продължаването на реформите в икономиката с цел да се повишат качествените показатели в развитието на страната, а също и да се повиши ефективността на управлението на икономическите процеси", се посочва в публикувания днес доклад на Държавното статистическо управление.

В Китай темповете на икономически растеж постепенно се забавят. През 2010 година този показател бе на равнище от 10,4 на сто, през 2011 година - 9,2 на сто, а през 2012 година - 7,8 на сто. В края на 2013 година темпът на увеличение на БВП на Китай се забави до 7,7 на сто, през 2014 година - до 7,3 на сто, а през 2015 година - до 6,9 на сто.

За миналата година той бе в размре на 6,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Стефчо
преди 6 години
В Китай темповете на икономически растеж постепенно се забавят. През 2010 година този показател бе на равнище от 10,4 на сто, през 2011 година - 9,2 на сто, а през 2012 година - 7,8 на сто. В края на 2013 година темпът на увеличение на БВП на Китай се забави до 7,7 на сто, през 2014 година - до 7,3 на сто, а през 2015 година - до 6,9 на сто.За миналата година той бе в размре на 6,7 на сто.Веси, дай данните за същите тези години за САЩ да се посмеем малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още