IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дори Марио Драги не може да спре възхода на облигациите в Източна Европа

Подобряващите се икономически данни и доходност, средно четири пъти по-висока от тези в Германия, привличат обратно инвестициите към региона

11:17 | 17.07.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дори Марио Драги не може да спре тазгодишното завръщане на облигационните пазари в Източна Европа, коментира Bloomberg.

Облигациите в местна валута от Полша до Унгария напредват през последния месец, изправени пред нарастващите опасения, че Европейската централна банка (ЕЦБ) планира да намали безпрецедентните си стимули. Ралито увеличи възвръщаемостта за дълга на региона до 6,7% през второто тримесечие – най-добрата сред развиващите се пазари.

Подобряващите се икономически данни и доходност, средно четири пъти по-висока от тези в Германия, привличат обратно инвестициите към региона година, след като най-големите инвеститори в облигации в света намалиха притежанието си на местни облигации в търсене на по-висока възвръщаемост на други места. Инвеститорите в BlackRock и Allianz Global Investors заявиха, че смятат облигациите за ценни, а анализаторите от Morgan Stanley и Credit Agricole миналата седмица коментираха, че източноевропейските валути са сред най-добрите им попадения.

„Източна Европа е място, което харесваме, защото основите се подобряват“, казва Серджио Триго Паз, ръководител на отдела за дълг от развиващите се пазари в BlackRock пред Bloomberg през миналата седмица. „В същото време ситуацията с лихвените проценти все още носи известна доходност, докато Европа започва да се нормализира“.

Доходността по германските държавни ценни книжа се е вдигнала до 18-месечен връх от 0,6% от 28 юни, когато Драги заяви, че рефлацията в икономиката на еврозоната създава пространство за спиране на покупките на облигации от ЕЦБ на стойност 60 млрд. евро месечно.

Ръстът намали спреда между германските и унгарските 10-годишни държавни облигации до най-ниското му ниво от две години и ограничи залозите на инвеститорите върху полски дълг вместо германски ДЦК до 11-месечно дъно.

Макар че развиващите се европейски икономики са сред най-големите получатели на стимули, намаляващите им нива на дълг и подобряващите се условия на търговия ще помогнат за смекчаването на негативните влияния от по-затегнатите парични условия, посочва Даниел Бебеси, мениджър, наблюдаващ активи за 2 млрд. долара в Budapest Alapkezelo.

Въпреки това е твърде рано да се оцени влиянието на спада на ликвидността в региона, казва Бебеси. Повече детайли за програмата на ЕЦБ се очакват през август, когато Драги ще посети симпозиума на Федералния резерв на САЩ в Джаксън Хол, по-малко от две седмици преди срещата на Управителния съвет на ръководената от него институция във Франкфурт.

Икономиките от Източна Европа отчитат ръст от 2,85% през първото тримесечие. Това е най-бързият темп от над три години, а безработицата спадна миналата година до най-ниските нива от поне 1999 г., сочат данни на Bloomberg. Въпреки повишаващото се заплащане инфлацията е напът да остане под целите на централната банка, което ще даде на централните банкери повече време да запазят лихвените проценти рекордно ниски.

Засилващото се евро също е добра новина за валутите в региона, тъй като то вероятно ще продължи да укрепва спрямо долара, казва Навийн Кунам, базиран в Лондон старши мениджър на портфейл в Allianz Global Investors. Полската злота, чешката крона и унгарският форинт са се повишили с над 10% спрямо долара тази година, като преди тях на развиващите се пазари е само мексиканското песо.

„Докато доходността на развиващите се пазари бива преоценена, дългът в Централна и Източна Европа ще остане устойчив заради силните макро фактори“, казва Кунам. „Очакванията ми са по-доброто представяне да продължи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 6 години
Защото си като някоя машина. Copy/Paste.Смени си поне програматора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Проблемът е с истина или без истина.Разбирам, че за Вас, ако хиляди пъти не се представя истината е нещо нормално, ала ако няколко пъти се напиши истината е досадно.Защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 6 години
Иване, измина поне 1г. от както пишеш едно и също. Смени малко репертоара.Не че казваш нещо невярно, просто е досадно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
За Вас, защо истината е досадна?Възможностите са ясно представени.От всички нас зависи коя ще се реализира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
deo
преди 6 години
Щом доходността на източноевропейските облигации се е покачила значи цената е спаднала. Щом цената на облигациите е спаднала значи инвеститорите основно продават, а не купуват, което говори, че интереса им към облигациите от региона намалява, а не се увеличава както се говори в статията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
Alx
преди 6 години
Човеко, супер досаден си вече... под всяка статя все тая мантра... като искаш да кажеш нещо, кажи го... така и така това да направят с лихвите, или да не го правят... или да печатат или да се мине на златен стандарт и се обоснови. Защото и в Ук им обещаваха на хората че ще им се вдигне стандарта и няма да дават пари на Ес ама гледай сега какво стана там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 17
Иван Митев
преди 6 години
Все още много специалисти не зачитат, че Европейският съюз страда от вреден модел на европейско стопанство.Европейската централна банка не може да спаси от актуални злини, защото няма необходимата компетентност.Възможностите са:1) При запазен вреден модел на европейско стопанство злините за Европа се уголемяват.2) За устойчив европейски просперитет е необходимо усъвършенствуване на модела, т. е. прилагане на много по-полезен модел на европейско стопанство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още