IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта в ЕС достига невиждани нива

От 2013 г. насам в Европейския съюз са създадени 10 млн. работни места, се посочва в доклад на Европейската комисия

15:40 | 17.07.17 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С над 234 милиона заети лица заетостта в Европейския съюз (ЕС) никога досега не е била на по-високо равнище, а безработицата е на най-ниското си равнище от декември 2008 г. насам, обяви Европейската комисия в своя годишен обзор "Преглед на заетостта и социалното развитие в Европа".

В доклада се съобщават най-новите тенденции в тези области и са отразени очакваните предизвикателства и евентуалните ответни действия на политиката. Той е основният доклад на Европейската комисия, предоставящ данни и анализ и разглеждащ тенденциите и предстоящите предизвикателства на пазара на труда.

От 2013 г. насам в ЕС са създадени 10 милиона работни места. Въпреки постигнатия социален и икономически напредък като цяло обаче, данните сочат, че върху младото поколение пада особено голяма тежест. Обикновено младите хора се сблъскват с повече трудности при намирането на работа и се намират по-често в нестандартни и несигурни форми на заетост, в това число временни договори, което може да намали обхвата на социалната им закрила.

Може да се очаква също така, че те ще получават по-ниски пенсии спрямо заплатите си. Ето защо обзорът за 2017 г. се съсредоточава върху справедливостта между поколенията - „трябва да гарантираме, че всички поколения извличат полза от настоящите положителни икономически тенденции“, се посочва в документа.

„Този годишен обзор показва още веднъж, че сме поели решително по пътя към повече растеж и работни места. Въпреки това днешните млади хора и техните деца могат да се озоват в по-неблагоприятно положение, отколкото своите родители. Не искаме това да се случи. Необходими са бързи действия. С европейския стълб на социалните права искаме да запазим и подобрим нашите социални стандарти и условията на живот за бъдещите поколения“, заяви комисарят по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен.

Прегледът показва, че въпреки постепенното подобряване на стандарта на живот в ЕС младите хора не извличат ползи наравно с по-възрастните поколения от това положително развитие. Нещо повече, делът на доходите от труд на по-младите възрастови групи с течение на времето намаля. Тези предизвикателства се отразяват на решенията на по-младите хора, свързани с домакинството, включително на решенията им да имат деца и да закупят жилище. На свой ред това може да има отрицателни последствия за раждаемостта, а оттам за устойчивостта на пенсионните системи и растежа, отбелязва ЕК в доклада си.

В допълнение според прогнозите до 2060 г. населението в трудоспособна възраст ще намалява с 0,3% всяка година. Това означава, че по-малобройна работна сила ще трябва да гарантира запазването на настоящите темпове на растеж. Това означава също така, че в същото време по-малък брой осигурени лица ще плащат вноски в пенсионната система — често по-ниски и/или нередовни вноски, тъй като те няма да съответстват на работа на пълно работно време и/или на стандартна заетост, като в същото време повече пенсионери ще зависят от тях. С оглед на това днешните млади работници и бъдещите поколения са изправени пред двойна тежест, произтичаща от демографските промени и необходимостта да се гарантира устойчивостта на пенсионните системи.

От Комисията отбелязват, че усилията за намаляване на безработицата като цяло и на младежката безработица в частност дават резултати. В сравнение с пика на кризата през 2013 г. безработните младежи в ЕС са намалели с 1,8 милиона, а младите хора, незаети с работа, учене или обучение - с 1 милион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 34 rate down comment 10
khao
преди 6 години
еми като се съберем още няколко такива и ще станем представителна извадка :):):) ... даже май ще има нова смята и покачване сега есента, но да не бързам, нека мина интервютата първо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 51 rate down comment 1
Jorkata
преди 6 години
И при мен е така (но за последните 4 години), но не се смятам за представителна извадка, така че...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 17
khao
преди 6 години
Говорете си, ама аз за последните 5 години, трета работа сменям и заплатата ми се вдигна около 2 пъти и нещо по висока за това време :) ... само тиквата да не вдигаше постоянно данъците и 3 пъти щеше да го докарам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 56 rate down comment 4
Jorkata
преди 6 години
И аз съм сигурен, че повечето от тези новосъздадени работни места са по най-ниските нива на сферата на услугите, като келнери, фаст фууд маймунки и чистачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 59 rate down comment 8
studioaa
преди 6 години
Като гледам статистиката от Евростат нивото не безработицата е към 8% средно за ЕС, като при младите хора 18-30 числото е 15%. Вероятно е вярно, че броят на заетите в икономиката е рекорден като абсолютна стойност, но релативно не е нищо впечатляващо. Липсва и информация в кои сектори са тези 10 милиона работни места, дали това са келнери, работници в бързо хранане, социални работници или инженери. Абсолютно убеден съм, че поне 90% от тези нови работни места са ниско платени с доходи клонящи минималните в съотвената страна, а такава работа не може да осигури нормален живот особено на младите европейци. Имайки в предвид, че абсолютния брой на младите хора също е намалял сериозно за 10 години с поне 700-800 хил за целия съюз това реално анулира почти целия напредък в борбата с младежката безработица. Същите номера с фалшиво възстановяване ги видяхме през ерата Обама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още