IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е изнасяла за ЕС по-малко през април, но е внасяла повече

В същото време търговията със страни извън ЕС се увеличава

20:42 | 18.07.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През април България е изнесла стоки на стойност малко над 2 млрд. евро, което е със 7,6% повече спрямо предишната година и е внесла такива за 2,4 млрд. евро, което е повишение с 16,8% на годишна база, показват данните за външната търговия на България през април на Българската народна банка (БНБ). 

През първите четири месеца от годината износът на страната нараства с 13% в сравнение със същия период на 2016 г., достигайки общо 8,2 млрд. евро.

През четирите месеца до април се забелязва най-голям годишен ръст на износа на енергийни ресурси – с 54%. Износът на потребителски стоки се увеличава с 4,2% на годишна база, на суровини и материали с 13,8%, а на инвестиционни стоки с 9,3%. Общо износът на неенергийни стоки се повишава с 9,6% в сравнение с първите четири месеца на миналата година.

Данните по държави показват, че износът за Европейския съюз (ЕС) се понижава с 1,3% през април спрямо година по-рано, като в абсолютна стойност изнесените стоки намаляват със 17,1 млн. евро. През първите четири месеца износът нараства с 4,6% на годишна база, като относителният дял на изнесените за ЕС стоки е 64,8% от общия износ.

С най-много намалява износът за Холандия (-16,5%), следвана от Румъния (-10,6%) и Франция (-9,4%). Спад се отчита още при изнесените стоки за Италия и Великобритания. В периода между януари и април с най-много нараства износът за Белгия – с 94,5% спрямо 2016 г.

Износът за държавите извън ЕС нараства с 28,3% през април спрямо година по-рано. За четирите месеца от началото на година ръстът е с 22,1% в сравнение с 2016 г. до 2,8 млрд.

Внос

Вносът през април се увеличава с 16,8% на годишна база до 2,4 млрд. евро. През първите четири месеца увеличението е с 19,9% до 9,5 млрд. евро, показват данните на БНБ.

Между януари и април с най-много се увеличава вносът на енергийни продукти – с 68,5%. Внесените потребителски стоки нарастват с 9,8% за четирите месеца до април, при суровините и материалите ръстът е с 16,7%, а при инвестиционните стоки – с 13,1%.

През април вносът за страни от Европейския съюз (ЕС) се увеличава с 3,6%, като най-голям е ръстът от Румъния (26,5%), Испания (15,7%) и Италия (11,6%). Спад се отчита при внесените стоки от Чехия (-17,6%), Австрия (-14,9%) и Франция (-13,1%).

Общо от началото на януари до края на април внесените стоки от ЕС са с 9% повече в сравнение с година по-рано.

От държавите извън блока внесените стоки се увеличават с 35,1% през април, благодарение на ръст при Чили, Русия, Украйна, Швейцария и др. От балканските страни с най-много нараства вносът от Сърбия ( с 42,3%). Намалява вносът само от Украйна - с 9,4%.

За четирите месеца до април внесените стоки от държави извън ЕС се увеличават с 33,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 6 години
да бе, ЕС ни е виновен че ние си избираме комунисти и тикви които ни крадът ... иначе и 6те неща се случиха но в много по малки граници, не заради ЕС, а заради Тиквата, БСП, ДПС, пАтреотЕ и друга *** избрана от НАС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 9
studioaa
преди 6 години
Митовете за светлото "европейско" бъдеще се пръскат като сапунени мехури един по един:1. Общия пазар, който ще донесе големи приходи на родните производители(busted),2. Чуждите инвестиции, които ще доведат до създаването на милиони нови работни места(busted)3. Еврофондовете ще ни позволят да имаме първокласна инфраструктура(busted)4. Икономическия растеж ще се държи на поне 4-5% на годишно(busted)5. До 2020 вече ще настигаме средноевропейските нива на доходите(busted)6. Енергийната диверсификация ще доведе до поевтиняване на тока и парното(busted)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Що не им изнесем повечето роми като незаконно влезли у нас мигранти?Ефекта за бюджета ще бъде неописуем - около 3 милиарда спестени разходи годишно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 12
Dimat
преди 6 години
Не е далеч времето,когато България само ще внася!Нали някой трябва да бъде бунището на "Европа",в края на краищата висшата част на "Европа" произвежда и отпадъци,а и нали трябва *** да се тровят с нейната "високотехнологична" продукция!!А с какво ще плащат ***,щом нищо не изнасят?Много просто,със заемите,които непрекъснато се вземат на главите им и срещу които заеми ще се залага всичко - всяка педя земя и всеки вигвам.И накрая,нито зема,нито вигвами и "индианците" пропъдени,доколкото са останали от войните за спазване правата на лешоядите!И ще остане само Винету Тиквун Велики,сред любимите си магнолии,наръсени обилно от ванила скай кемтрейлсите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още