IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Страните с най-силно влияние на меката сила

През последната година има сериозни размествания в страните с най-голямо влияние в чужбина

13:42 | 21.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският политолог Джоузеф Ний за пръв път въвежда термина „мека сила“ през 1990 г. Той описва способността да придумваш и убеждаваш другите, вместо да ги принуждаваш. За страните това е начин да разпространяват влиянието си умело, без да ползват армии, санкции и други принудителни техники, коментира The Economist.

По характер меката сила се измерва много по-трудно от размера и ефективността на армиите. В опит да обвърже концепцията с реални цифри Portland, базирана в Лондон компания, и Центърът по публична дипломация към University of Southern California са създали индекс на меката сила, който бе актуализиран тази седмица.

Той се състои от две части: 30% се базира на анкетни данни за репутацията на страните в чужбина, а останалата част разчита на конкретни статистики за променливи като дипломатически мисии в чужбина, държавни бюджети за външна помощ, членство в многостранни организации и др.

Промените в класацията от 30 страни, която се прави вече три години, явно показват, че предполагаемата отвореност на страната е свързана с нейното влияние в чужбина.

Франция е отличен пример за това. През 2016 г. тя е на пето място, докато тази година тя заема първа позиция в класацията. Това издигане явно се дължи на победата на Еманюел Макрон в изборите за президент през май и на успеха на партията му „Република напред“ в последвалите парламентарни избори през юни.

Неговите проевропейски и пробизнес политики са подкрепили позицията на страната на международно ниво.

За разлика от нея префокусирането на Великобритания и САЩ към политики, насочени навътре, е отнело от меките им сили. И за двете страни по-ниските позиции в класацията се дължат на удар върху международната им репутация, измерена от анкети, включени в индекса. Програмата на Доналд Тръмп „Америка на първо място“, макар и в ранен етап, изплаши съюзниците и отслаби отношенията с останалата част на света. От първо място САЩ вече са на трето в класацията.

Великобритания спадна от лидерската позиция през 2015 г. до второ място миналата година, което вероятно е в резултат на решението на страната да излезе от Европейския съюз. Заради това Великобритания вероятно дори щеше да вземе бронза тази година, ако САЩ не се бяха справили дори по-зле.

Една страна обаче отчита осезаема промяна в меката си сила без драматични промени в политиката ѝ. През 2015 г. Китай е на последно място сред 30-те страни в индекса, но тази година вече е на 25-та позиция. Издигането му се дължи на малките подобрения в редица категории, например културната мощ и дипломатическите отношения с други страни.

И това не е случайно: преди десетилетие Комунистическата партия официално направи развитието на меката сила приоритет. Правителството сега харчи около 10 млрд. долара годишно за тази си цел, сочи Дейвид Шамбо от George Washington University. Тази сума е по-висока от разходите на Великобритания, Франция, Германия, Япония и САЩ взети заедно.

Други графики можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още