IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Биткойнът е твърде нестабилен и уязвим към спекулации

Хората трябва да наясно с рисковете, които крие виртуалната валута, заяви членът на управителния съвет на ЕЦБ

11:13 | 19.07.17 г. 39
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Един от членовете на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Евалд Новотни, изказа предупреждение срещу приемането на биткойна като официално средство за плащане, заявявайки, че цифровата валута не е стабилна и е твърде уязвима към спекулации.

Много правителства по света обмислят как да регулират и класифицират биткойна, чиято стойност се повиши през юни до рекордно високо ниво от малко под 3 хил. долара, припомня Ройтерс.

През април японското правителство призна биткойна като законно платежно средство, като част от усилията за използване на финансовите технологии за стимулиране на икономиката.

„Биткойнът няма онова нещо, което прави една валута добра, а именно – стабилност“, заявява Новотни за австрийския ежедневник Kleine Zeitung в интервю, публикувано в сряда. „Биткойнът е обект на спекулации“, допълва той.

Подобно на останалите виртуални валути биткойнът не е управляван от единен орган като централна банка. Вместо това трансакциите с биткойни се записват на хиляди компютри в целия свят, които поддържат регистрационни файлове и валидират трансакциите – технология, известна като блокчейн.

Напоследък инвеститорите започнаха да смекчават позициите си към технологията в резултат на изключителното ѝ представяне и потенциала да се конкурира със златото и държавни валути като ценен актив.

Цената на биткойна се понижи с 20% спрямо рекорда си от юни, но все още отчита ръст от 245% за последната година.

Макар че централната банка не би забранила биткойните, хората трябва да са наясно с рисковете, казва Новотни.

Биткойнът може да бъде търгуван на борси по същия начин като акции и облигации. Той се превърна в начин за плащане на някои търговци на дребно, както и за трансфериране на средства без нуждата от трета страна.

ЕЦБ извършва „експериментална дейност“ със същата технология, която стои зад биткойна, но има нужда от допълнителни проучвания, преди да обмисли възприемането ѝ, каза Ив Мерш, друг член на изпълнителния съвет на ЕЦБ, през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 6 години
както ти казах от самото начало, въпрос до пари е .... ако искаш, всичко може .... друг въпрос е дали има смисъл тая операция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 14 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Ами не си ги знаел разбира се. Ти и сега не ги разбираш, но това е друга тема.Естествено, че ще ти спрат торентите. Трябва и инвестора да ти спрят, че хептен си спрял да бачкаш :-D.Торентите не могат да бъдат спряни. В много от случаите могат да бъдат профилирани, но това е по-скоро заради грешни настройки на торент клиента. Уволнение заради торент, за мен е индикатор, колко на работодателят ти не му пука за бачкаторите.Следенето на криптирани торенти съвсем не е проста работа, често и невъзможна. Специално в Германия службите профилират само големи сийдъри, като се хващат за потребители с голям и постоянен ъплоуд трафик. Там нямаш проблем да дръпнеш 1-2-5 филма с криптиран торент клиент.И да теглил съм и тегля без проблем в Германия.Едно е да искаш да спреш VPN-ите в Китай, съвсем друго е да го направиш. И не, няма да спрат VPN-ите в Китай :-)."Но трафика към пиратски сайтове" много интересно какво точно имаш предвид под "пиратски сайтове", особено в .onion :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 6 години
не са забранени, защото има и легални неща които се дистрибутират чрез торенти, да изпреваря следващия ти "умен" въпрос. Но трафика към пиратски сайтове е следен... а за големия китайски файъруоу дето искаха и ВПН-и да спрат, чувал ли си ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 6
khao
преди 6 години
доообре не съм ги знаел щом рече и спиш по добре,иначе в нашия офис торентите са спрени... в предишния ми също, в по предишния също, ограничение по протокол, всичко е въпрос на пари да се направи :) който случайно си е забравил торент клиента включен на служебния получава до 20 минути лош мейл, а някой и уволнение ... други въпроси с които да покажеш колко не ги разбираш нещата имаш ли ?Приемаш закон и и задължаваш ИСП-тата да ги следят тия неща и си готов! Така е у Германия У америка и тнт .... там не са забранени, ама ае пусни да теглиш давидим дали няма да ти се скарат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 13 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
Хахах, ти не просто си ги забравил. Ти НИКОГА не си ги знаел.И да, определено е важно кой е пръв.Ако наистина това работиш, искрено съжалявам този за когото работиш.Ето малко да се ограмотиш: http://mapofcoins.com/bitcoinБиткойн е първата криптовалута.Биткойн е също и първото приложение на блокчейн.Посочи ми моля те, къде и как точно еднозначно се спират торенти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 6 години
това че нашите не искат да ни спрат торентите, незначи че не може :):) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 6 години
Очевидно не разбираш добре технологията, затова спирам да споря. Добре ще е първо да си изясниш какво представлява биткойн адрес, портфейл, публичен и частен ключ и как работи блок-веригата.----много добре ди знам тия неща ... това работя деааа :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 6 години
позабравил съм ги вече, след като разбрах че е пирамида, но имаше Лайткоин, Неймкоин, Доджкоин и тнт койн ... по скоро биткоина не струва без блок-чейна ... но не е важното кой е пръв, важното е че е балон и пирамида и никога няма да стане това с което ни облъчваш .... не съм забравил че имаме облог с теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
ще си вземе тя...както си взима от торентите ли? 3ма *** с каталожни странички в панделката, всичко останало смуче филми и софтуер от торентите.борбата с технологии ала p2p се води с кина, и cloud услуги pay per use, а не с рогите. и те го разбират. затова говорят за банков блокчейн, а не за държавни забрани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
готин, да не те изпитвам, ама я кажи три криптовалути от тия сто от преди биткойн.блокчейн не струва нищо без биткойн.некои теоретици се упражняват по темата, да видим до колко някой ще повярва на банкерски блокчейн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още