IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срив в цените на първокласните жилища в Лондон удря пазара на луксозни имоти

Върху пазара се отразява по-високия гербов налог и вота за Brexit

11:36 | 20.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Срив в цените на най-първокласните жилища в Лондон удря пазара на луксозни имоти в града, пише Bloomberg.

Стойностите на продажбите на кв. фут* за къщи с цени между 2 млн. паунда (2,6 млн. долара) и 5 млн. паунда са се понижили с 8,4% през второто тримесечие на годишна база, след като политическата несигурност е отблъснала потенциалните купувачи, сочат данни, събрани от консултантската компания Lonres. Продажните цени на най-първокласните имоти – тези над 5 млн. паунда – са спаднали с 3,2%.

„Най-горният край [на пазара] се поддаде пръв и бе най-силно ударен от по-високия гербов налог и вота за Brexit”, казва Маркус Диксън, ръководител на проучванията и анализа на данни в компанията, в телефонно интервю за агенцията. „Сега, предвид допълнителната политическа несигурност започваме да виждаме как спадовете се фокусират в най-луксозната част на централен Лондон“.

Увеличението на данъка върху продажбите и решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз разтресе най-горния край на пазара на луксозни имоти в Лондон миналата година. Опитът на министър-председателя Тереза Мей да укрепи позициите си в преговорите с ЕС миналия месец предизвика обратния ефект и ѝ струва парламентарното мнозинство след предсрочни избори. Това увеличи несигурността сред купувачите и в по-долния край на пазара на луксозни жилища.

„На пазара липсва [усещане за] спешност, което, заедно със значителните разходи за покупка, означава, че мнозина, които биха сключвали сделки, вместо това са останали в настоящите си имоти“, казва Диксън. Макар че продажбите в най-луксозната част на централен Лондон са сходни с тези през 2016 г., те са с 40% надолу в сравнение с преди три години, казва той.

Savills очаква цените на имотите в най-луксозния централен Лондон да изпаднат в застой тази и следващата година, преди да се увеличат с 8% през 2019 г. Стойностите са се понижили с 2,1% през първото полугодие и с 14,4% спрямо върха им от 2014 г., сочат оценките на компанията.

* 1 кв. фут е равен на 0,09 кв.м

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още