IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция отново предупреди Кипър за "ненавременните" енергийни ходове

Бинали Йълдъръм отправи нови предупреждения точно в деня, в който преди 43 години турските военни навлязоха на острова

13:06 | 20.07.17 г. 4
<p>
	Бинали Йълдъръм.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Бинали Йълдъръм. Снимка: Архив Ройтерс

Действията на Кипър за добив на енергийни ресурси в крайбрежието на острова бяха определени от турския премиер Бинали Йълдъръм като "ненавременни и опасни", съобщава Ройтерс. Предупрежденията на Турция бяха отправени по време на реч в Никозия, предавана директно по турската телевизия, допълва още агенцията.

Йълдъръм отбеляза,че политиката на кипърските гърци за добив на газ в офшорната зона на разделения остров са в нарушение на правата на кипърските турци. Анкара ще продължи да пази правата и интересите на турските кипърци, каза още премиерът.

Коментарите на Йълдъръм са по повод започналите сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър. Турция вече изпрати свои военни сили, които да "наблюдават" тази дейност.

Речта на турският премиер и поредните предупреждения към Кипър идват точно на датата, на която в Кипър отбелязват 43-тата годишнина от инвазията на турските военни сили в северната част на острова.

Турската операция се случва пет дни след преврат в Кипър, при който е свален президентът архиепископ Макариос III. В преврата участва и военната хунта, която в този момент управлява Гърция, а целта е присъединяването на острова към Гърция. "Черните полковници" пък успяват да запазят своята власт в Атина само още три дни.

В резултат на турската инвазия островът е разделен на две с буферна зона на ООН. Севернокипърската турска република обаче се признава единствено от Анкара.

В началото на юли пропаднаха поредните проговори за обединението на Кипър, водени в швейцарския курорт Кран Монтана. Гаранти във водените преговори по обединение на двете общности са Турция, Гърция и Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
То че ще има Кюрдистан е решено отдавна, само се чака удобен момент.Турчина затова се прави на интересен и важен пред всички, току виж успее някак си да ги накара да променят плановете но не знам доколко успява, по-скоро постига точно обратния ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Един Българин
преди 6 години
ЕрКучев е вреден за Турция, но няма да се даде лесно. Какво направиха турците на учението в Черно море? Да не мислите, че не са изпълнявали заповеди. Отваря се на всички и всички трябва да го изолират. Проблемът е че е трудно да убедиш руснаци и българи, че наливането на каквито и да е пари в турската икономика наточва ятаган, който при неблагоприятни обстоятелства може да бъде насочен към нас, а както видяхме и към Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 6 години
леко със заплахите, Кипър е член на ЕС !!! ще има май Кюрдистан скоро :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Само да посмеят още един път да нападнат съсед и дотам ще приклщчи целостта на Турция в сегашния й вариант. Нека само да дадат още един по-сериозен повод на световната общественост. И без това гледам доста хора са притеснени от големи количества въоръжения и боеприпаси, които вече много време залежават на склад и е хубаво да се употребят по предназначение върху мюсюлмански фанатици вместо да се бракуват за скрап преди заменянето им с последно поколение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още