IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички министерства с антикорупционен план до 30 август

Конкретни антикорупционни мерки, а не формално преписване на разпоредби, очаква вицепремиерът Екатерина Захариева.

21:25 | 20.07.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Екатерина Захариева. <em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Екатерина Захариева. Снимка: Министерски съвет

До 30 август на министерствата трябва да представят своите планове за борба с корупцията. Решението е било взето по време на заседание Националния съвет по антикорупционни политики, съобщават от правителствената пресслужба.

Заседанието беше ръководено от вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Центърът за превенция и противодействие на корупцията ще извърши анализ и на направените предложения и ще изготви конкретни мерки за борба с корупцията, включително и изготвяне на стандарти за проверка на интегритет на служителите в държавната администрация.

„Убедена съм, че докато всеки един министър или директор на дирекция не приеме създаването и прилагането на антикорупционни политики в своята администрация като лична кауза, трудно можем да говорим за борба с корупцията, дори като превантивна мярка“, посочи вицепремиерът в началото на заседанието на съвета.

„Силно се надявам в работата си занапред да даваме конкретни препоръки, а не да се отнасяме просто формално“, каза Захариева.

„Очаквам всяка институция да подходи не формално, като преписва нормативни разпоредби, а да опише конкретните антикорупционни мерки, които ще предприеме”, добави тя.

По-рано днес мерките срещу корупцията бяха дискутирани по време на среща на лидера на БСП Корнелия Нинова и президента Румен Радев. Левите са категорични, че не подкрепят подхода на ГЕРБ и през есента ще представят своят визия за борба с корупцията.

По време на заседанието на Съвета беше обсъдена и приета пътна карта, която следва препоръките от доклада за Механизма за сътрудничество и проверка от 2017 г., с мерки за отстраняване на слабостите при разследването и наказателното преследване на случаи на корупция, както и механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред обществеността.

Пътната карта предвижда в края на октомври, след провеждане на обсъждане, работна група да изготви предложения за промени в Наказателния кодекс относно корупционните престъпления, като се обхване и частният сектор.

„Съгласна съм, че е необходима изцяло нова наказателна концепция“, допълни министър Захариева по време на обсъжданията с уточнението, че в кратък срок трябва да се изготвят неотложните законодателни промени.
Националният съвет по антикорупционни политики е създаден през 2015 г. със задача координира и контролира създаването и изпълнението на антикорупционни политики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
aldy
преди 6 години
Всичката тая некадърна сга н бих я "вързал на пръсти" за калпава работа.Със същия успех можеше да каже и "в срок от 3 дни".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
никой.
преди 6 години
ко каза, ко !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още