IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интерпол пусна списък на 173 предполагаеми атентатори, готови да нападнат Европа

Документът е съставен въз основа на американски разузнавателни данни, получени при нападения в територии на Ислямска държава в Сирия и Ирак

11:32 | 22.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Западен Мосул след въздушните удари по време на битка между иракските сили и бойците на Ислямска държава&nbsp;</p>

Западен Мосул след въздушните удари по време на битка между иракските сили и бойците на Ислямска държава 

Интерпол разпространи списък със 173 бойци на Ислямска държава, които според глобалната агенция за борба с престъпността може би са обучени да извършват самоубийствени нападения в Европа с цел отмъщение за военните поражения на групата в Близкия изток, пише The Guardian.

Списъкът е съставен от Интерпол въз основа на американски разузнавателни данни, получени при нападения в територии на Ислямска държава в Сирия и Ирак. Европейските агенции за борба с тероризма се притесняват, че след разпадането на така наречения халифат на Ислямска държава, ще нарасне рискът от атентатори самоубийци, които ще се опитат да достигнат Европа, вероятно действайки сами.

Няма данни някои от екстремистите в списъка да са влезли в Европа, но разпространяването на документа от Интерпол откроява мащабите на заплахата. 

Хората в него са описани като "потенциално обучени да създават и разполагат самоделни бомби с цел да причинят голям брой ранени и убити. Смята се, че може да пътуват в чужбина, за да участват в терористична дейност". В бележка, добавена към списъка, се подчертава, че включените в него са показали готовност да извършат самоубийствено нападение в подкрепа на исляма.

Списъкът съдържа имената на заподозрените, датата на вербуването им от Ислямска държава, последен вероятен адрес (включително джамията, в която са се молели), моминското име на майките им, и снимки. Интерпол иска от националните си партньори всякаква информация, с която разполагат за който и да е от изброените в списъка, включително лични данни, които да бъдат включени към информацията.

Кога бойците на Ислямска държава ще се опитат да влязат в Европа зависи от редица фактори, включително дали групата ще се опита да създаде нова база в Сирия след предстоящата загуба на сирийския град Ракка и неотдавнашното превземане на Мосул от иракските сили, добавя The Guardian.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още