IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обмислят да наложат финансови санкции срещу Венецуела

Готвената мярка би ограничила силно експорта на суров петрол от членката на ОПЕК Венецуела и би лишила социалистическото правителство от твърда валута

10:12 | 23.07.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ обмислят да наложат финансови санкции на Венецуела, които биха прекратили разплащането с долари за продаден венецуелски петрол. Това заявяват високопоставен служител в Белия дом и един съветник в администрацията, запознати с дискусиите, предаде Ройтерс.

Готвената мярка би ограничила силно експорта на суров петрол от членката на ОПЕК Венецуела и би лишила социалистическото правителство на страната от крайно необходимата твърда валута. Санкциите, които биха забранили всички доларови трансакции с венецуелската държавна компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA), са най-строгите сред обсъжданите варианти от Вашингтон, казват източниците на Ройтерс. 

Целта на администрацията на САЩ е да окаже натиск върху президента Николас Мадуро да се откаже от плановете си да създава отделно от парламента нов орган - учредително събрание, което да има право да променя конституцията и да разпуска демократично избрания парламент.

В затъналата в икономическа криза Венецуела от месеци има антиправителствени протести, в които вече загинаха над сто души. Забраната за продажба на петрол срещу долари ще затрудни допълнително социалистическия режим да погасява кредитите си и да внася основни стоки, коментира Ройтерс. 

Белият дом отказа коментар по темата, а засега няма отговор на запитване към PDVSA и венецуелското министерство на петрола, отбеляза агенцията. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
nobel
преди 6 години
Предполагам, че създателите на Федералния резерв в момента се въртят в гробовете си като вентилатори, наблюдавайки случващото се. Защото тези хора наистина на времето направиха долара това, което е, или по-скоро това, което беше. И положиха много усилия да направят тази валута ЖЕЛАНА и УДОБНА за използване от всички. Вярно е, че за да го направят си служеха и с някои непопулярни методи на ПРИНУДА, но ако използването на долара се дължеше само на тези принудителни мерки то той нямаше да изкара дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
nobel
преди 6 години
Явно не ги разбирам аз тия работи. Според мен, ако се беше случило точно обратното и Венецуела беше казала, че обявява "санкции" и вече няма да продава петрол срещу долари то това би предизвикало изключително бурна ответна реакция от страна на Вашингтон. Обаче самият Вашингтон да казва, че ограничава употребата на собствената си валута и то в момент, когато доларът е всичко друго, но не и стабилен и пропада до 2 годишни дъна ми изглежда като самият връх на без умието. За никого не е тайна, че много държави се опитват да се освободят от монопола на долара при търговията с петрол, кафе и други такива и само чакат удобен момент да го направят. И след като самите американци им подсказват недвусмислено, че по принцип могат да го направят аз не виждам никакви проблеми това да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Mдаа...кат не щат демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още