IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запълнени са депата на пернишката ТЕЦ "Република"

Налице е реален риск за прекратяване на дейността на дружеството

09:47 | 25.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: toplo-pernik.com</em></p>

Снимка: toplo-pernik.com

Запълнени са свободните обеми на двете депа - "Седми септември" и "Кудин дол" на пернишката ТЕЦ "Република", съобщи БТА, като се позова на местната "Топлофикация".

За периода 1972-2015 г. в тях е бил обезвреден приблизително 26 млн. тона сгуропепелен отпадък. Поради липса в дългосрочен план на обеми за депониране на отпадъците е налице реален риск за прекратяване на дейността на дружеството, опасяват се от "Топлофикация".

Сгуроотвал "Седми септември" е изграден на мястото на бившия открит въгледобивен рудник "Куциян". Експлоатацията му е завършила през 2010 г. От 2015 г. там се извършват дейности по техническа и биологична рекултивация.

Сгуроотвал "Кудин дол" е разположен в Кудино дере. На депото са изградени основна преградна дига и четири надграждания. Запълването на обема, осигурен от последната дига, е завършено през 2014 г.

Основна причина за голямото количество отпадъци е високото пепелно съдържание на използваните в ТЕЦ "Република" местни кафяви въглища. За последните години съдържанието на пепел е в интервала 58-62%.

Предприятието търси терен в радиус от 3 500 м от площадката на ТЕЦ-а. Площите на по-голямо разстояние не са подходящи, поради невъзможност за транспортиране на отпадъка надалече и необходимост от пресичане на жилищни квартали. Оказва се обаче, че големи територии с подходящ релеф на желаното разстояние липсват.

Близките терени са заети от жилищни квартали и преминаването на промишлена инфраструктура през тях е нецелесъобразно.

Затова компанията е внесла инвестиционно предложение за преустройство и разширение на съществуващото депо за сгуропепелна маса "Кудин дол". В него до края на 2014 г. са обезвреждани неопасни производствени отпадъци, образувани от експлоатация на горивната инсталация на ТЕЦ "Република".

Топлоснабдителното дружество възнамерява да експлоатира минимум 15 години бъдещото преустроено депо.

Планира се то да поеме 6,5 млн. т сгуропепелна маса. Денонощният му капацитет ще бъде до 1 320 тона при максимално натоварване на съоръженията. На практика се очаква депониране на около 820 тона за денонощие.

Все още не е одобрен контурът на бъдещата площадка, дейностите по разработване на техническия проект са в начален стадий. Планира се да се използва съществуващият върху 280 дка сгуроотвал "Кудин дол", също и поетапно части от съседните на депото площи - общинска собственост, основно от север и изток.

Отпадният продукт (шлам) е изключително инертен, той не е опасен, не е активен, коментира пред БТА изпълнителният директор на "Топлофикация" Любомир Спасов. По думите му шламът съдържа безопасните силициев двуокис и двуалуминиев триокис. Засега материалът се ползва единствено в малки количества от циментовите заводи и за смеси. Запълвани са частично и празни участъци в котловани на мините.

Има идея и за уплътняване със сгуропепелна маса на многобройните галерии от преустановения подземен въгледобив. По този начин се смята за възможно намаляването и затихването на процесите на слягане и деформации на жилищни сгради, е записано в инвестиционното предложение на "Топлофикация".

По данни на дружеството са правени няколко теста съвместно с общинската администрация в района на пернишкия квартал "Караманица". Налице е потенциал процесите на слягане да се ограничават, но липсва финансиране, твърдят от "Топлофикация". Засега няма проявен интерес от мините и заради трудности с транспортирането.

Новото инвестиционно предложение е притеснително за жителите на квартал "Църква", коментира кметът на кметството Румен Димитров. По думите му населението в квартала не би приело разширение на шламохранилището на изток, защото и без друго страда от близостта със "Стомана индъстри".

По предварителни данни уголемяването на сгуроотвала достига оградата на металургичното предприятие.

Живеещите в района се опасяват, че е възможно преустройството да повлияе върху чистотата и на двата най-големи пернишки квартала "Изток" и "Мошино".

Предстои процедура по ОВОС, категоричен е директорът на РИОСВ-Перник Пламен Ангелов. Необходимо е издаване на ново комплексно разрешително, също и на разрешително за строеж, уточняват от "Топлофикация". От дружеството се надяват да започнат през есента строителни дейности по преустройство на шламохранилището.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още