IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранните купувачи измъкват пазара на имоти в Тайланд от застоя

Воденото от Хонконг и Китай търсене помага да бъде преодолян бавният вътрешен растеж

11:37 | 25.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Богати купувачи от  Хонконг, Китай и други азиатски държави изкупуват масово апартаменти в Тайланд и вероятно ще продължат да подкрепят сектора във времена на слабо нарастване на вътрешното търсене, пише FT, като цитира Срета Тависин, президент на базираната в Банкок консултантска компания Sansiri.

Той подчертава значението на трансграничните имотни сделки в Азия и потенциалните рискове за сектора, докато Китай засилва контрола върху капиталите.

В Sansiri се надяват да увеличат сделките с чуждестранни купувачи с до 75% тази година, като междувременно откриват три нови офиса в Китай и един в Хонконг в добавка към разширяването в Сингапур през миналата година.

Продажбите на чужденци са голям бизнес, казва Срета Тависин и обяснява защо компанията му увеличава четирикраттно присъствието си в континентален Китай и стъпва за първи  път в Хонконг.

Sansiri очаква сделките с чуждестранни купувачи да нараснат от 5,7 млрд. бата (170 млн. долара) през миналата гозина до 10 млрд. бата тази година, ако развитието на популярните райони на Банкок продължи според очакванията.

Около 37% от външното търсене миналата година идва от Хонгконг, а 31% - от континентален Китай. Отделно има търсене и от Сингапур, Тайван и Япония.

Сделките с купувачи от Тайланд не се очаква да надхвърлят значително миналогодишните 28 млрд. бата, като се има предвид умереният растеж от около 3,5% на някога бързо развиващата се икономика.

Компанията би могла да продава дори повече на чуждестранни инвеститори, ако не са ограниченията за броя на апартаментите, които могат да се притежават от чужденци.

"Местният пазар е стабилен, но отчаяно се нуждае от инфраструктурен тласък", казва предприемачът, който се надява правителството да продължи политиката по отношение на пътните и жп проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още