IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЕМ допусна до втори кръг всички кандидати за директор на БНТ

Новият ръководител на медията ще бъде определен на 23 август

13:33 | 25.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Всички деветима кандидати за директор на националната телевизия отговарят на изискванията в Закона за радиото и телевизията и са допуснати до втория кръг на процедурата, съобщава Съветът за електронни медии (СЕМ).

За стола на Вяра Анкова, която управлява БНТ два мандата и няма право на трети, се борят Стоил Рошкев, Теодор Ангелов, Сашо Йовков, Валерий Тодоров, Тома Иванов, Иван Гарелов, Радостслав Главчев, Константин Каменаров и Емил Кошлуков.

Съгласно процедурата кандидатите да оглавят БНТ трябва да имат поне петгодишен стаж в телевизия и "авторитет и професионално признание".

Предстои СЕМ да разгледа по същество внесените концепции на кандидатите. Деветимата ще бъдат изслушани на 21 и 22 август, а новият директор на националната телевизия ще бъде избран ден по-късно - на 23 август.

Вяра Анкова оглави БНТ през 2010 г., наследявайки Уляна Пръмова. През юли 2013 г. Анкова беше преизбрана за още един тригодишен мандат, но управлява телевизията още близо година, тъй като СЕМ не стартира процедура за неин заместник.

С промени в Закона за радиото и телевизията през 2016 г. се даде право на генералните директори на националните медии да управляват и след изтичане на мандатите им, ако няма определен заместник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
krasssen
преди 6 години
Надявам се Гарелов да води" Панорама"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още