IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС удължава срока на операцията срещу мигранти и трафиканти в Средиземно море

Задават се и нови задачи за изпълнение на мисията "София", съобщи Федерика Могерини

18:39 | 25.07.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съветът удължи мандата на EUNAVFOR MED операция "София" до 31 декември 2018 година, съобщават от институцията. EUNAVFOR MED операция "София" е военноморска операция на ЕС за пресичане на бизнес модела на контрабандистите на мигранти и трафикантите на хора в южната част на Централното Средиземноморие.

Операцията има две спомагателни задачи: обучение на бреговата охрана и военноморските сили на Либия и принос за прилагането на оръжейното ембарго на ООН в открито море край бреговете на Либия в съответствие с резолюции 2292 (2016) и 2357 (2017) на Съвета за сигурност на ООН.

От съобщението става ясно, че Съветът изменя мандата на операцията с оглед и на:

- създаването на механизъм за наблюдение на стажанти за гарантиране на дългосрочната ефикасност на обучението на бреговата охрана на Либия;

- провеждането на нови дейности по наблюдение и събирането на информация относно незаконния износ на нефт от Либия в съответствие с резолюции 2146 (2014) и 2362 (2017) на Съвета за сигурност на ООН;

- укрепването на възможностите за обмен на информация относно трафика на хора с правоприлагащите агенции на държавите членки, Frontex и Европол.

Като приоритетен въпрос през следващите дни бъде преразглеждан оперативният план и ще бъдат включени нови задачи, обясни Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини. 

Тя даде пример с механизма за наблюдение на дейностите на бреговата охрана и военноморските сили на Либия след обучението, както и засилване на ефективността на мисията и споделената отговорност между държавите членки.

„Преди две години, държавите членки на Европейския съюз решиха единодушно да се противопоставят заедно на едно от най-презрените престъпления на нашето време — трафика на човешки същества — чрез създаването на EUNAVFOR MED операция "София", припомни още Могерини.

"Бяха задържани много заподозрени контрабандисти и бяха спасени много хора в Средиземно море и от миналата година насам нашите жени и мъже, които служат под европейското знаме, обучават също либийската брегова охрана и прилагат оръжейното ембарго в открито море край бреговете на Либия", заяви Върховният представител. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
nobel
преди 6 години
срещу... или в тяхна полза?------------------------------Отговорът на този въпрос е много ***. Такъв проблем не възниква за пръв път през последните години. Когато беше кризата в Албания операцията определено беше "срещу". Но тя не беше оповестена и обявена в медиите. Когато лодките на албанските рибари се опитваха да стигнат до пристанището в Бриндизи те просто бяха разсрелвани в открито море. Един колега, който беше тръгнал да прави околосветско плаване тогава по чудо оцеля. Имал е някакви проблеми с навигацията и по едно време попаднал точно на линията на най-оживения трафик. Бяха стреляли по него и го бяха прибрали в Бриндизи почти случайно. Мисля, че можеш и сам да си отговориш на простичкият въпрос дали "операцията" е срещу или в тяхна полза. Щом е толкова широко оповястявана и рекламирана то е ясно в коя посока е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
nobel
преди 6 години
Имам много познати, които преди 30 - 40 години работиха в Либия и всички - без изключение описват страната като изключително богата и много добре уредена. С три години работа в Либия тогава човек си уреждаше нещата за цял живот. Три години работа в Либия бяха достатъчни за да може човек като се върне да си купи кола, апартамент и някои дребни глезотии. Да искате да ви запозная с някой от тези хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Коя операция по-точно удължава - срещу... или в тяхна полза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 6 години
Такива скъпо струващи операции по никакъв начин не решават проблема. За да решим един проблем трябва първо да се запознаем с историята на възникването му. Защото този проблем възникна съвсем наскоро, а преди това не съществуваше. И аз имам един изключително простичък въпрос - КОЙ и КОГА предизвика проблема с мигрантите? Някой да знае отговора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още