IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватия ще тества единството на ЕС пред Brexit

Загреб ще поиска равни условия за хърватите във Великобритания, съобщават източници на Politico

21:33 | 25.07.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хърватия вероятно ще тества единството на Европейския съюз (ЕС) по време на преговорите с Великобритания за излизане от общността, пише европейското издание Politico. Според информация на изданието Загреб ще се опита да отвори британския пазар за свои работници по време преговорите.

За разлика от гражданите на останалите 26 държави в ЕС, хърватите нямат право да живеят и работят във Великобритания без допълнителни изисквания. Причината е, че страната се присъедини към ЕС през 2013 година и за гражданите на страната все още съществуват временните ограничения за достъп до британския трудов пазар.

Ограниченията изтичат на 30 юни 2018 година и според европейските правила Лондон може да ги удължи с още две години. Това означава, че Хърватия няма да може да се възползва от предложенията на премиера Тереза Мей за защита на правата на гражданите от другите страни на ЕС.

Politico съобщава за серия от дипломатически разговори между страните от общността по този казус.

Хърватия няма да може да блокира сделката с Великобритания за Brexit, тъй като за нея ще бъде нужно квалифицирано, а не пълно мнозинство. Това е записано в чл. 50 от Договора за ЕС. Досега страната не е заплашвала с подобни действия, но липсата на единство при преговорите с Лондон от страна на ЕС може да има висока политическа цена за общността.

Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние нееднократно заяви, че правата на гражданите на Великобритания и на ЕС трябва да бъдат водещи при "развода" между двете страни. За представителите на Хърватия обаче няма да има равнопоставеност, ако Лондон не премахне ограниченията за нейните граждани.

По данни на британската статистика към момента около 4 хил. хървати работят във Великобритания.

Според европейските правила страните от общността имат право да ограничат достъпа до трудовия си пазар за граждани от новоприетите членове на ЕС за период от седем години. По този начин Лондон ограничи правото за работа на българи и румънци през 2007 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още