IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в Кодекса на труда минаха на първо четене

Парламентът единодушно прие на първо четене промените в Кодекса на труда, с които се въвежда допълнителна защита на работниците при неизплатени заплати

11:49 | 26.07.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Народното събрание прие промените в Кодекса на труда на първо четене. Законопроектът беше внесен от всички парламентарни групи, като по време на гласуването имаше само един глас „въздържал се“, останалите 138 гласуваха „за“.

Текстовете предвиждат в засилване на правомощията на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, касаещи извършването на проверки по повод изплащането на трудови възнаграждения и обезщетения след прекратяване на трудови правоотношения.

Ако корекциите в кодекса бъдат приети и на второ четене работодателите, които дължат възнаграждение и обезщетение на работниците си, няма да могат да участват в процедури по обществени поръчки, като изпълнители и подизпълнители.

„Пакетът от промените в Кодекса на труда заслужават адмирации и трябва да бъдат подкрепени“, каза от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова.

Според нея решенията за заплащането на труда не са лесни, те трябва да са консенсусни, разумни и устойчиви. По думите ѝ предложените текстове ще помогнат на  работници и служители, които от месеци и години не могат да си получат изработените заплати в резултат на некоректни и недобросъвестни работодатели. 

Георги Гьоков от БСП обаче обяви, че корекциите в кодекса не решават проблемите с неизплатени заплати докрай. По думите му промените не прекратяват практиката при натрупани задължения към работниците фирмите да се прехвърлят. Той отчете, че индустрията в България реализира големи печалби, а в същото време плаща най-малките заплати в Европейския съюз (ЕС).

По думите му  много хора не получават заплати, независимо че са изпълнявали трудовите си задължения.

„В никакъв случай не мога да приема начина, по който правите опит да политизирате този законопроект и проблема с неизплатените заплати, защото той не е нито ляв, нито десен, нито на БСП, нито на ГЕРБ. Тук няма място за политика“, отвърна на нападките Ангелова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
krasssen
преди 6 години
Във Франция български работотадел пострада законово , че не изплатил заплати на българи работили там. COPY PASTE на работещи закони , а не замазване.Почти същото се отнася и за междуфирмените задлъжнялости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още