IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тази есен отварят врати нови 44 български училища зад граница

Министерството на образованието и науката ще въвежда дистанционно обучение по български език и литература

17:14 | 26.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на образованието работи за въвеждане на дистанционно обучение по български език и литература, за да може повече деца от различни краища на света да го научат. От есента отварят врати и 44 нови училища в чужбина.

Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев в приветствието си към Асоциацията на българските училища в чужбина, която празнува 10-годишен юбилей.

„Днес имаме над 300 училища по света, в които на 3 март, 24 май и 15 септември се чува българският химн. Гласът на българските деца е доказателство за вашата успешна работа“, каза министърът пред представителите на училищата, цитиран от пресслужбата на Министерство на образованието и науката.

Дистанционното обучение ще е възможност за онези деца и ученици на места, където няма голяма българска общност и училище, също да усвоят езика.

„Все по-голяма част от българите ще живеят зад граница и ще се увеличават. Най-малкото няма да намалява склонността към пътуване. Все повече хора ще искат да се върнат обратно в България и да знаят български език. Това поставя предизвикателства към нас да развиваме политиката“, посочи министърът.

За неделните училища вече има адаптирани учебни програми по български език и литература, разработени съвместно с АБУЧ и СУ „Св. Климент Охридски“. Те са в съответствие с държавните образователни стандарти и синхронизирани с общата европейска езикова рамка.

Красимир Вълчев съобщи, че предстои утвърждаване и на нови програми по история и география на България за училищата в чужбина.

Министърът на образованието и науката изрази подкрепа за усилията за признаване на българския език като матуритетен, особено в страните, където имаме големи диаспори.

„Готови сме да работим с другите страни, да подкрепим и да инициираме в координация с останалите институции национална кампания за превръщането на българския език в матуритетен. Радвам се, че имаме партньорство с всички институции, това е гаранция за по-нататъшното развитие на образователната политика“, заяви министър Вълчев.

Той посочи, че започналата през 2008 г. политика на подкрепа на неделните училища от държавните институции трябва да продължи с увеличаване на бюджета и финансирането всяка година. В днешния глобален свят, в днешното световно общество във все по-голяма степен нашата родина ще бъде обединена от нашия език и култура”, убеден е министър Красимир Вълчев.

Зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева съобщи, че благодарение на учителите в българските училища зад граница в 40 държави от новата учебна година 13 334 деца ще учат български език.

Тя отличи с грамоти на МОН „Неофит Рилски“ учители от образователните институции в чужбина.
Министерството раздаде на всяко училище специални плакати с всички български гербове и химни.

Специален плакет за Асоциацията получи от министъра на образованието Ирина Владикова, директор на българското училище "Св.св. Кирил и Методий" във Виена и председател на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още