IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран осъщесви ракетно изпитание, което разгневи САЩ

Ракетата е носела сателит, но няма индикации, че той е изведен в орбита. Опасенията са, че съоръжението е свързано с ядрената програма на страната

08:54 | 28.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Иран е изстрелял ракета, носеща сателит, през нощта, но още няма индикации, че ислямската република е успяла да изпрати съоръжението в орбита, съобщават световните агенции, като се позовават на информация на военни представители на САЩ.

Пускането в експлоатация на ракетата „Симор“ (феникс на персийски език) е станало около 2 ч. местно време и е очаквано от Пентагона.

Съвместният център за космически операции "не е открил никакви допълнителни обекти в космоса", казва главният говорител на стратегическото командване на САЩ капитан Брук Деуолт. Т.е. невъзможно е Иран да е пуснал спътник в орбита според него.

Според публикации в официалните медии на Иран изстрелването е било успешно.

Изстрелването на ракетата се случва два дни, след като военен кораб на САЩ отправи предупредителни изстрели към ирански патрулен кораб в района на Персийския залив. Това беше и първият подобен „епизод“ в отношенията на двете държави от мандата на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Според САЩ ракетното изпитание на Техеран нарушава резолюция на Съвета за сигурност на ООН, тъй като евентуалното изстрелване на сателит може да се използва при разработването на балистични ракети, предава Ройтерс, като се позовава на изказване на говорителя на американския държавен департамент Хедър Ноуер.

Въпросната резолюция подкрепя ядрената сделка между Иран и световните сили и призовава Техеран да не предприема действия, свързани с балистични тестове и ядрени оръжия, включително и нови технологии, макар и да се спира изрично дейност в тази сфера.

Иранската държавна телевизия показа кадри от изстрелването на ракетата, върху която има изображения на аятолах Рухола Хомейни, основател на Ислямската република, и върховният лидер Аятолах Али Хаменей.

Техеран отрича, че тества ракети, предназначени да носят ядрени бойни глави, допълва Ройтерс. Според информацията на иранската държавна телевизия с изстрелването на ракетата се открива космическият център на „Имам Хомейни“, от който ще се осъществяват всички етапи от подготовката, старта, контрола и ръководството на сателитите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
кат ги гледам Иранците как са си го преместили от единия крачол у другия, кат пампаеца в С.Корея уж щеха да го нападат, ама той продължава си гърми .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още